'Leningen van tsaar aflossen'

MOSKOU, 26 NOV. Rusland zal de leningen aflossen die zijn opgenomen voor de revolutie van 1917 en door het communistische regime nooit zijn terugbetaald. Dat heeft premier Tsjernomyrdin gisteren verklaard kort voor zijn vertrek voor een bezoek aan Frankrijk. Hij gaf geen bijzonderheden.

Op de effectenbeurs in Parijs was de handel in Russische staatsleningen uit de tsarentijd eerder op de dag opgeschort. Als reden daarvoor gaf de beurs “herhaalde geruchten uit verschillende bronnen”.

Rusland gaf vorige week een internationale obligatielening uit. Het ging om een bedrag van een miljard dollar (1,7 miljard gulden). Plaatsing in Frankrijk was verboden wegens claims van 400.000 Franse eigenaars van tsaristische waardepapieren.

De obligaties uit de tsarentijd werden uitgegeven tussen 1822 en 1913 en waren bedoeld voor de financiering van grote projecten als de aanleg van de Transsiberische spoorlijn. Een relatief groot deel ervan kwam terecht in Frankrijk. De erfgenamen van de Franse kopers verlangen, inclusief onbetaalde rente sinds 1917, ongeveer 150 miljard franc (50 miljard gulden).

Het lijkt ondenkbaar dat Rusland de claims volledig zal betalen. Premier Tsjernomyrdin liet gisteren weten tijdens zijn bezoek aan Frankrijk te zullen praten over een regeling. Moskou heeft tot nu toe steeds het standpunt ingenomen dat die ook schadevergoeding moet omvatten voor Russische bezittingen die in het Westen werden geconfisqueerd tijdens de Koude Oorlog. (AFP, Reuter, KRF)