Kapers van Ethiopisch vliegtuig dood

ADDIS ABABA, 26 NOV. Alle drie de kapers van een Ethiopische Boeing 767 die gisteren neerstortte voor de Comoren-eilanden in de Indische Oceaan, zijn vermoedelijk omgekomen. Dat heeft de Ethiopische politie, die de toedracht van de kaping onderzoekt, vandaag bekendgemaakt.

Overlevenden wezen gisteren twee personen aan als kapers van het vliegtuig. Daarop arresteerde de politie hen. Ethiopië verzocht gisteren om uitlevering van de verdachten. Volgens de politie is echter gebleken dat de mannen niet de kapers zijn. Zij vermoedt dat de kapers bij het neerstorten van het toestel het leven hebben verloren. De gezagvoerder en de co-piloot van het vliegtuig verklaarden gisteren dat de verdachten samen met hen waren ontsnapt uit de cockpit. Zij identificeerden hen echter niet als de kapers. De beide piloten hebben de lichamen van een aantal slachtoffers bekeken, maar ontdekten daaronder de kapers tot dusver nog niet.

De politie zegt er zeker van te zijn dat de drie kapers Ethiopiërs waren. De verdachten bleken echter het staatsburgerschap van Djibouti en Kenia te bezitten. De co-piloot zei bovendien dat de kapers slechts gebroken Engels en gebrekkig Amhaars, de officiële taal van Ethiopië spraken, en met elkaar overlegden in het Frans. De mannen zijn nog niet vrijgelaten. (AFP, AP, Reuter)