Haitink-beurs biedt orkesten assistent-dirigent

AMSTERDAM, 26 NOV. De dirigent Bernard Haitink heeft zijn naam verbonden aan een jaarlijkse beurs voor jonge assistent-dirigenten bij Nederlandse symfonie-orkesten.

De door de Nederlandse Aardolie Maatschappij gefinancierde Bernard Haitink Beurs zal voor de komende drie jaar 50.000 gulden bedragen. De beurs wordt toegekend aan een assistent-dirigent die wordt aangesteld door een orkest dat het beste plan heeft ingediend voor selectie, werkzaamheden, beloning en activiteiten na het jaar dat de aanstelling duurt.

Bernard Haitink, die de instelling van de beurs gisteren bekendmaakte in het Amsterdamse Concertgebouw, zei dat er een groot gebrek is aan mogelijkheden voor jonge dirigenten die praktijkervaring willen opdoen. De vroeger algemeen voorkomende functie van assistent-dirigent, de start voor dirigenten als Vonk, De Waart en Haitink zelf, was in de laatste decennia geheel verdwenen.

Sinds enkele jaren is die weer ingevoerd bij enkele orkesten, zoals het Radio Filharmonisch Orkest (Lawrence Renes, inmiddels vast gastdirigent), het Rotterdams Philharmonisch Orkest (Jurjen Hempel) en het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest (Dick van Gesteren).

Sommige orkesten worden van de aanstelling van een assistent afgehouden door financiële overwegingen. Het eerste orkest dat via deze beurs een assistent-dirigent krijgt, wordt het komende voorjaar geselecteerd. Haitink wil zelf ook de assistent-dirigenten incidenteel inschakelen bij zijn eigen directies in het buitenland. Dat zou gefinancierd worden door de Bernard Haitink Stichting, opgericht voor het beheer van het geldbedrag dat verbonden was aan de Erasmusprijs, die hem enkele jaren geleden werd toegekend.

Haitink, in het land voor enkele concerten met het Rotterdams Philharmonisch Orkest waarvan het laatste vanavond in Amsterdam plaatsvindt, kreeg ook nog enkele onderscheidingen. De Oostenrijkse prijs 'Toblacher Komponierhäuschen', werd hem in 1995 toegekend voor zijn opname uit 1982 van Mahlers Zevende symfonie. De prijs bestaat uit een een bronzen mini-kopie van het componeerhuisje dat Gustav Mahler had in het destijds Zuid-Tiroler plaatsje Toblach, waar 's zomers een klein festival plaatsheeft en nu een muziekzaal verrijst.

Ook het Koninklijk Concertgebouworkest kreeg in 1995 een 'Toblacher Komponierhäuschen' voor het instandhouden van de Amsterdamse Mahlertraditie. Onlangs kreeg ook Riccardo Chailly deze prijs voor zijn opname van de Zevende symfonie van Mahler.

Haitink kreeg verder een gouden cd vanwege de verkoop van 15.000 exemplaren van de tien jaar geleden met het Concertgebouworkest en solist Murray Perahia gemaakte opname van Beethovens Vijfde pianoconcert voor het label Sony. Deze week gaat Haitink van dit werk met pianist András Schiff een nieuwe opname maken in Dresden voor het label Teldec.