Deense truckers blokkeren grens

KOPENHAGEN, 26 NOV. Honderden vrachtwagens blokkeren sinds gisteren de belangrijkste Deense grensovergangen met Duitsland. Dit uit protest tegen een Deense regeling over aftrekposten voor de inkomstenbelasting. De Deense truckers protesteren tegen het feit dat zij slechts 150 Deense kronen (ongeveer 44 gulden) per in het buitenland doorgebrachte dag van hun inkomensbelasting mogen aftrekken.

Veel andere Denen die in het buitenland werken mogen 500 kroon per dag van de belasting aftrekken. Het Afgelopen weekeinde zei Carsten Koch, de Deense minister voor belastingzaken, dat de regering vanaf 1 januari aanstaande de aftrek voor de vrachtwagenchauffeurs wil optrekken tot 200 kroon per dag. Maar de truckers blijven bij hun eis van 500 kroon.

Zondagnacht ontstonden spontane blokkades van zo'n 2000 chauffeurs bij de grensovergang Padborg, 280 kilometer onder Kopenhagen. Gisteravond werden de blokkades uitgebreid tot andere grensovergangen en de havens voor veerboten, nadat Koch een gesprek had met de actievoerders.

De Deense actievoerders laten hun buitenlandse collega's, auto's met levende have, hulpgoederen voor Afrika en personenauto's wel passeren. (AP)