Cuba stuurt Spaanse ambassadeur weg

MADRID, 26 NOV. De diplomatieke betrekkingen tussen Spanje en Cuba zijn op een nieuw dieptepunt beland. Vanochtend vroeg werd bekend dat de Cubaanse autoriteiten de diplomatieke accreditatie van de Spaanse ambassadeur zullen intrekken.

Hoewel dit niet betekent dat de diplomatieke banden tussen beiden landen verbroken worden, komt het Cubaanse besluit de facto wel neer op het wegsturen van de ambassadeur, die deze zomer werd uitgezonden. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Abel Matutes, die vanochtend nog niet officieel door de Cubaanse autoriteiten op de hoogte was gesteld, noemde het besluit op de Spaanse radio “een zware slag” en een “grote fout”.

De diplomatieke crisis tussen beide landen is de climax van al wekenlang oplopende spanning. Cuba nam de ambassadeur diens kritische uitlatingen in een vraaggesprek met het conservatieve Spaanse dagblad ABC hoogst kwalijk. Daarin drong de ambassadeur aan op het versneld invoeren van de democratie op Cuba. De regering in Havana noemen de opvattingen van de ambassadeur “een belediging voor het Cubaanse volk” en inmenging in binnenlandse aangelegenheden.

De centrum-conservatieve regering van José María Aznar, die sinds mei in Spanje aan de macht is, heeft de afgelopen maanden de verhoudingen met het regime van Fidel Castro aanmerkelijk aangescherpt. Daarbij spande de Spaanse regering zich in om de relaties tussen de Europese Unie en Cuba afhankelijk te maken van het eerbiedigen van de mensenrechten en de invoering van de democratie.

Gisteren werd een aanmerkelijk gematigder versie van het Spaanse voorstel aangenomen tijdens een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Brussel. Daarin werd vastgesteld dat de Unie de overgang naar een democratie op Cuba wil stimuleren.

Het bevriezen van de diplomatieke verhoudingen wordt in diplomatieke kringen in Madrid gezien als een directe reactie op de nieuwe overeenkomst die gisteren in Brussel werd bereikt. Spanje, de grootste buitenlandse investeerder op Cuba, onderhoudt van oudsher nauwe diplomatieke en persoonlijke banden met zijn voormalige kolonie. De regering Aznar liet er vanaf het begin af aan echter geen onduidelijkheid over bestaan dat zij haar houding tegenover het regime van Castro zou verharden. Daarbij werden openlijk de banden met de anti-Castrolobby in Miami aangehaald.

In een toespraak beschuldigde Castro zondag de Spaanse regering ervan zich voor het karretje van de “terroristenmafia” in Miami te laten spannen. Volgens Castro zou een deel van de verkiezingscampagne van de Spaanse premier Aznar met mafiageld zijn gefinancierd. In een reactie stelde Aznar dat Castro sprak “als de dictator die zijn partij laat weten dat hij dictator wil blijven”.

    • Steven Adolf