Componist Edison Denisov gestorven

AMSTERDAM, 26 NOV. De Russische componist Edison Denisov is op 67-jarige leeftijd overleden in Parijs, waar hij zou worden geopereerd, nadat hij enige tijd geleden een ernstig auto-ongeluk in de buurt van Moskou had gehad.

Denisov, die in 1964 in Darmstadt een prijs won met de cantate Le soleil des Incas, werd in de tijd van Brezjnev jarenlang door de Sovjet-autoriteiten genegeerd en tegengewerkt. Le soleil des Incas ging in het toenmalige Leningrad in première, gedirigeerd door Rozhdestvensky. Het orkest van het Moskouse Bolsjoi Theater zette het werk wel op de plaat, maar voerde het niet in Moskou uit.

Denisov, die in 1929 in het Siberische Tomsk werd geboren als zoon van een natuurkundige (vandaar zijn voornaam Edison), studeerde gelijktijdig wis- en natuurkunde en muziek. Op advies van Sjostakowitsj nam hij in 1951 compositieles bij Sjebalin aan het Conservatorium van Moskou, waar hij veel later docent instrumentatie werd.

Edison Denisov had grote belangstelling voor de schilderkunst (hij schreef in 1970 het orkestwerk Peinture) en maakte musique concrète op basis van Siberische vogelgeluiden. Andere werken waren de opera L'Ecume des Jours (1981) en het ballet Confession. Hij werd ook beïnvloed door Boulez, Stockhausen en Ligeti. Tijdens een Edison Denisov-dag in 1988 in Amsterdam verklaarde hij zijn werk absoluut niet te zien als 'avantgardistisch': “Ik heb altijd gedaan wat ik wilde.”