College Maarssen valt voor tweede keer uiteen

MAARSSEN, 26 NOV. Het college van B en W in Maarssen is voor de tweede keer binnen een jaar uiteengevallen. PvdA en Maarssen 2000 hebben dit weekeinde de samenwerking met CDA en GroenLinks opgezegd.

Met D66 en VVD, die vorig jaar het veld moesten ruimen, is gisteravond overeenstemming bereikt over toetreding tot het college. Aanleiding voor de huidige crisis is de voorgenomen bouw van een fiets- en voetgangersbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal en over de spoorlijn Utrecht-Amsterdam, die zal worden verdubbeld. De brug zou de oude kern van Maarssen (40.000 inwoners) beter verbinden met het station en de wijk Maarssenbroek. Maar de bewoners van de wijk vrezen overlast en verzetten zich tegen de nieuwe brug.

In het nieuwe akkoord is de brug van de baan, bevestigt fractieleider B. van der Woude van Maarssen 2000. Voor de VVD - met zeven zetels de grootste politieke partij in de Maarssense gemeenteraad - was dit een absolute voorwaarde. De voorkeur gaat nu uit naar uitbreiding van de bestaande brug.

Desondanks moet het CDA, dat al eerder kritische kanttekeningen bij de nieuwe brug plaatste, toch opstappen. De christen-democraten hadden al eerder afstand genomen van de coalitie. Wethouder J. Verkroost (CDA) noemt het “ongelooflijk” dat de twee resterende collegepartijen, Maarssen 2000 en PvdA, gisteravond “de brug à la minute inleveren”.

VVD en D66 keren nu terug in het college, nadat ze een jaar geleden wegens zware bezuinigingen opstapten. De fracties van Maarssen 2000 en PvdA achtten het toen noodzakelijk dat de gemeente “een ander sociaal gezicht krijgt”. GroenLinks moet het college verlaten. Deze partij is voor de VVD onaanvaardbaar. Het is nog onduidelijk hoe de zetel van wethouder P. Schreuder (GroenLinks) vrijkomt, want een motie van wantrouwen tegen hem maakt geen kans, erkent Van der Woude. “Misschien wil hij zelf ontslag nemen. Politiek valt hem niets te verwijten.”

De fractieleider van Maarssen 2000, met zes zetels de tweede partij in de gemeente, betreurt het dat GroenLinks niet tijdig is ingelicht over de politieke ontwikkelingen. Van der Woude: “Dat is een fout van ons geweest, maar alles ging opeens met zo'n sneltreinvaart.”

Wethouder Verkroost (CDA) reageert verbaasd. Hij was door het college naar zijn fractie gestuurd om te peilen of het CDA nog wilde samenwerken. “Die bereidheid hebben wij, maar voordat ik dat kon meedelen bleek de race al te zijn gelopen.” Raadslid H. Berkhout (PvdA) zegt niet trots te zijn op de gang van zaken. “Dit is voor Maarssen heel vervelend, maar we kunnen niet doorgaan met een college dat niet kan besturen.”