Christie's beschuldigd van heling schilderij

AMSTERDAM, 26 NOV. Het Museum voor Beeldende Kunst in Leipzig beschuldigt het veilinghuis Christie's in Amsterdam ervan dat het in 1993 een gestolen schilderij heeft verkocht. Het gaat om een schilderij van Frederik de Moucheron (1633-1686), dat in 1945 door het Rode Leger uit het museum is gestolen.

Christie's heeft het werk in 1993 voor 20.700 gulden verkocht aan een Italiaanse galerie. Een woordvoerder van het museum spreekt in het Duitse tijdschrift Focus zijn verontwaardiging uit over de verkoop en dreigt met een schadeclaim. “In Amsterdam had men kunnen weten wie eigenaar van het schilderij is”, beweert hij.

Een woordvoerster van Christie's weerlegt deze beschuldiging: “Naar onze mening hadden wij ten tijde van de veiling niet kunnen weten dat het werk van het museum was. Er was op dat moment geen literatuur beschikbaar die ons daarop had kunnen wijzen. Die kwam pas enkele maanden na de veiling beschikbaar.”

Volgens de woordvoerster is Christie's in Amsterdam nooit eerder door het museum aangesproken over de veiling van het werk. Pas in april kreeg het veilinghuis hierover bericht. Het museum heeft Christie's nog niet op de hoogte gesteld van zijn voornemen een schadeclaim in te dienen.

Volgens de woordvoerder van het Duitse museum maken veilinghuizen er zo langzamerhand een gewoonte van tijdens de oorlog buitgemaakte werken te verhandelen. De schadeclaim voor Christie's zou als precedent moeten gelden. “Het gaat erom handelaren duidelijk te maken dat zij geen zaken mogen doen met buitgemaakte kunst”, aldus de zegsman van het museum.