Borstlap krijgt prijs tijdens jazzgala in VS

Michiel Borstlap en bassist Ruud Ouwehand treden 29/11 21.30 uur op in jazzcafé De Tor, Walstraat 21 Enschede.

WASHINGTON, 26 NOV. De Utrechtse jazzpianist en componist Michiel Borstlap (30) ontving gisteren de compositieprijs van het vooraanstaande Thelonious Monk Institute of Jazz te Washington. Eerder had de jury, bestaande uit onder anderen Freddie Hubbard en Kevin Eubanks, Borstlaps compositie Memory of Enchantment tot favoriet uitgeroepen. Pianist Herbie Hancock en saxofonist Wayne Shorter voerden het stuk uit tijdens het groots opgezette gala ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het Monk Institute in de concertzaal van het Kennedy Center in Washington. Tevens had hier de finale van de saxofooncompetitie plaats. Deze werd gewonnen door de Newyorkse altist Jon Gordon, die imponeerde met een ijzersterke instrumentbeheersing. Producer Quincy Jones kreeg de oeuvre-prijs.

Michiel Borstlap - op zijn Amerikaans: 'Michel Borzdlep' - was zichtbaar aangedaan door de aandacht die hem ten deel viel. Het moet worden gezegd dat Hancock en Shorter zijn compositie, een mooie contemplatieve ballad, enigszins liefdeloos behandelden, ondanks het feit dat zij er de dag ervoor onder leiding van de componist uitgebreid op hadden gestudeerd. Binnen vijf minuten was het gepiept. Zonder twijfel had dit te maken met de strakke regie van televisiezender ABC, die het geheel registreerde. Binnen de ABC-format duurt een stuk kennelijk nooit langer dan vijf minuten, en solo's niet langer dan vijftien seconden.

Na afloop van de ceremonie, gepresenteerd door tv-komiek Bill Cosby, maakte Borstlap een rondgang langs de Amerikaanse pers. Twee minuten CNN, drie minuten Time, vier minuten lokale radio. Wat vind je ervan dat je deze prijs hebt gewonnen? “Great.” Een iets te kort antwoord, voor Amerikaanse begrippen. Wat gaat Borstlap met de tienduizend dollar prijzengeld doen? “Een vleugel kopen. Althans, een deel ervan.” Wie zijn zijn belangrijkste inspiratiebronnen? “Herbie Hancock en Wayne Shorter.”

Borstlap, geheel in het zwart gekleed, als enige muzikant zonder stropdas, had een paar uur eerder een glas gedronken ten huize van vice-president Al Gore, die ere-voorzitter is van het Monk Institute. Tijdens een langdurige fotosessie werd Borstlap tussen al zijn muzikale helden in gefotografeerd, en ook temidden van het echtpaar Gore. “Hele aardige mensen. Hebben gevoel voor humor. Ik heb enorm gelachen”, aldus Borstlap. Of Gore ook over een goede platencollectie beschikt heeft hij niet kunnen nagaan, “maar een jazzliefhebber is hij zeker”.

Ter gelegenheid van de uitreiking in Washington heeft Borstlaps platenmaatschappij VIA records vliegensvlug een mini-cd uitgebracht met daarop de winnende compositie. Daarop is het stuk te horen in zijn oorspronkelijke bezetting met Borstlap op synthesizer en mede-bandlid Yuri Honing op sopraansax. Maar sinds de akoestische versie, wil Borstlap niets meer van elektronica weten: “Ik speel alleen nog maar piano.”

Het lot van een compositie-winnaar is onduidelijk, beaamt Borstlap. Van de drie eerdere winnaars Anthony Wilson, Stephen Grover en Patrick Zimmerli is weinig meer vernomen. Veel winnaars in de instrumentale afdeling daarentegen, zoals Joshua Redman (1991), maken furore. “Toch vind ik het een grotere eer om als componist te winnen, dan als pianist”, zegt hij.

Dat Borstlap heeft gewonnen mag trouwens een wonder heten. Niet alleen omdat er vorig jaar al een Hollander won - Jesse van Ruller, in de gitaarcompetitie - maar ook omdat Borstlap zijn compositie veel te laat opstuurde naar Washington, en bovendien vijf dollar te weinig inschrijvingsgeld bijsloot. “De dollars bij mijn bank waren op”, zegt hij grinnikend, waarna hij zich, op de slotreceptie, richting bar begeeft.

    • Victor Frölke