Benoeming van nieuwe topman VN in impasse

NEW YORK, 26 NOV. De benoeming van een nieuwe secretaris-generaal van de Verenigde Naties is in een impasse geraakt doordat de Afrikaanse landen vasthouden aan herbenoeming van Boutros Boutros-Ghali, ondanks een Amerikaans veto.

Volgens diplomaten hebben Rusland, Groot-Brittannië, Duitsland, Zuid-Korea, Polen, Chili en de VS gisteren tijdens een besloten zitting van de VN-Veiligheidsraad hun ongeduld laten blijken over het feit dat de Afrikaanse landen niet met andere kandidaten naar voren treden.

De VS gebruikten vorige week hun veto tegen de herbenoeming van Boutros-Ghali, terwijl de veertien andere leden van de V-raad hem steunden. De V-raad is het er over eens dat voorrang moet worden gegeven aan Afrikaanse kandidaten. De Afrikaanse landen vroegen gisteren meer tijd voor beraad.(Reuter, AP)