ABN Amro valt uit de toon op gunstig Damrak

AMSTERDAM, 26 NOV. Aandelenbeurzen in Europa regen vanmorgen nieuwe records aan de reeks van de afgelopen weken, nadat Wall Street voor het eerst de grens van 6.500 punten overschreed. Het Damrak bleef niet achter met een stijging van de AEX-index van bijna een punt tot 624,26 punten.

Ook Londen en Frankfurt lieten vanmorgen koersrecords zien, nadat Wall Street de zegereeks sinds de Amerikaanse verkiezingen onverminderd doorzette met een nieuw hoogtepunt van 6.547,79 punten. Evenals in Amsterdam, dat een tussentijds record neerzette van 627,36 punten, vielen de aandelenkoersen in de loop van de ochtend licht terug, maar bleven in record-territorium.

AMSTERDAM De koers van ABN Amro daalde vanmorgen met 1,60 gulden tot 110,50 gulden nadat bekend werd dat de bank een rivaal heeft voor de overname van Standard Federal Bancorporation. Charter One, een bank uit de Amerikaanse staat Ohio, heeft een bod gedaan op Standard Federal.

ABN Amro's aandelenkoers, die twee weken geleden voor het eerst boven 100 gulden steeg, was na vrijdag, toen de bank de overnameplannen in de VS bekendmaakte, met ruim 7 gulden gestegen.

De beurs kende geen medelijden met Van der Giessen-De Noord, die dit jaar in de rode cijfers terecht komt. Het aandeel van de scheepswerf duikelde 15,50 gulden omlaag op 45 gulden, ruim 25 procent. Op bestaande orders verdient de werf minder dan gedacht en eerder dit jaar opgeleverde opdrachten zorgen voor extra lasten. Het personeel van Van der Giessen voelt de koersval direct in de portemonnee: de werknemers zijn eigenaar van 19 procent van de aandelen. Het aandeel KLM steeg vandaag nog door op het bericht dat de staat overweegt zijn belang in de luchtvaartmaatschappij te verkopen. Aangezien de KLM zelf de belangrijkste koopkandidaat is, lonkt voor beleggers het perspectief van een hogere winst per aandeel. Na een koersexplosie maandag steeg de maatschappij vanochtend opnieuw zes dubbeltjes op 45,60 gulden. Ook de uitgevers lager er goed bij. Wolters Kluwer won 2,90 gulden op 22,70 gulden. Tot de verliezers behoorden Randstad en Gist-brocades. Het uitzendconcern moest 3 gulden terug op 126 gulden. Gist-brocades verloor negen dubbeltjes op 53,90 gulden.

Op de obligatiemarkt stegen de koersen licht, en vormden zo een fundament voor de aandelenkoersen. Het rendement op de tienjarige staatslening daalde tot 5,73 procent. Ook de Amerikaanse dollar zat mee. De koers van de munt trok vanmorgen op de Europese valutamarkt aan van een slot van 1,7040 gulden tot 1,7090 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs in New York lijken niet te stuiten. Gisteren boekte het Dow Jones-gemiddelde een forse stijging van 76,05 punten tot 6547,81, het zoveelste recordslot van de afgelopen weken. De winst sinds het begin van deze maand bedraagt ongeveer 520 punten ofwel 8,6 procent. Wall Street opende wat lager, maar kreeg al snel weer de opgaande lijn te pakken. Deze keer lagen vooral de financiële fondsen goed in de markt. Dat had te maken met berichten over herstructureringsmaatregelen in de sector.

TOKIO De beurs van Tokio is vandaag hoger gesloten. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen steeg met 124,68 punten tot 21.418,25. Beleggers toonden interesse voor aandelen in grote ondernemingen.