World Cup

Gianni Romme heeft tijdens de World Cup-wedstrijden het vertrouwen dat de keuzeheren van de KNSB in hem koesterden volledig waargemaakt. Vorige week werd hij ten koste van Falko Zandstra aangewezen voor het toernooi in de kille Sportforum-hal.

Romme won voor Rintje Ritsma de vijf kilometer (6.51,20 minuten) en reed voor een stayer ook een goede 1.500 meter: 1.56,85, goed voor een elfde plek. “Daarom verwacht ik ook voor de World Cup in Heerenveen weer te mogen starten. Als je hebt bewezen tot de top twaalf van de wereld te behoren, kan niemand daar iets van zeggen. Later zullen we zien of ik me ook kan kwalificeren voor een groot allroundtoernooi. Het is nog geen '98, het jaar van de Spelen en de specialisatie.”

Ids Postma verraste met een sterke overwinning op de 1.500 meter. Hij bleef met 1.53,34 de Canadese mijlspecialist Neal Marshall anderhalve seconde voor. Ritsma eindigde als derde (1.55,08). De verbaasde Postma, die het op de vijf kilometer bewust rustig aandeed: “Na de eerste ronde dacht ik al: 'Wat hebben we nou?' Het is geweldig om een landgenoot als Ritsma te verslaan. Ik heb van Zandstra niets te vrezen. Dat heeft ook in mijn voordeel gewerkt.”