Voorhoeve en Eman positief over Aruba

WILLEMSTAD, 25 NOV. Minister Voorhoeve (Antilliaanse en Arubaanse zaken) en minister-president Eman van Aruba zijn positief gestemd over de afloop van besprekingen over het rapport-De Ruiter. Dit rapport doet voorstellen over herstel van de rechtshandhaving op Aruba.

Voorhoeve en Eman verwachten dat de besprekingen, die vandaag zouden beginnen, 'met succes kunnen worden afgerond', zo stelden zij gisteren in Willemstad in een gezamenlijke verklaring. Eman reisde gisteren af naar Nederland voor het voeren van overleg met minister-president Kok. De Nederlandse premier stelde vrijdag, na het wekelijkse kabinetsberaad, vast dat wegblijven van Eman de verhoudingen binnen het Koninkrijk ernstig zou schaden. Kok zei niets te voelen voor overleg in een gespannen sfeer, maar ging er overigens van uit dat Eman normaal naar Nederland zou komen.

Voorhoeve was donderdag afgereisd voor spoedoverleg naar Aruba, nadat Eman had gedreigd het beraad in Den Haag te boycotten. Eman uitte zijn dreigement in reactie op ernstige kritiek van de fractieleiders uit de Tweede Kamer op de situatie in Aruba. De fractieleiders van de vier grote partijen constateerden vorige week na een werkbezoek aan het land dat de politieke oppositie op Aruba onvoldoende ruimte heeft, het Openbaar Ministerie op een zijspoor is gezet en rapporten van de Rekenkamer worden genegeerd. VVD-fractieleider Bolkestein waarschuwde dat Nederland zo nodig moet ingrijpen op Aruba. Hij herhaalde gisteren in het televisieprogramma Buitenhof zijn bezorgdheid over de situatie op het eiland.

Voorhoeve voerde de afgelopen dagen behalve met premier Eman overleg met de gouverneur, de voorzitter en de fracties van de staten van Aruba en met een delegatie van de vakbonden.

Volgens de verklaring die Voorhoeve samen met Eman uitgaf, is “in al deze gesprekken het belang van een op vertrouwen gebaseerde samenwerking met het Koninkrijk benadrukt”.