Verlies van Front National in Dreux

PARIJS, 25 NOV. De opmars van het extreem-rechtse Front National in de Franse stad Dreux is tot staan gebracht. Bij de beslissende tweede ronde van de tussentijdse gemeenteverkiezingen won de neo-gaullist Hamel dankzij steun van de socialistische partij.

Marie-France Stirbois, de kandidate van het Front National, haalde 39,7 procent van de stemmen in de stad ten zuidwesten van Parijs. De rechtse kandidaat Hamel won 60,3 procent en kreeg daarmee de burgemeesterszetel terug die hij had verloren wegens onregelmatigheden. In de eerste ronde haalde hij 34,7 procent. De socialisten, die tandenknarsend hun kandidaat terugtrokken ten gunste van de neo-gaullist Harmel, konden aantonen dat deze alleen maar dankzij hun kiezers had gewonnen.

Voor het Front National zijn de steden het terrein waar zij hun nationale groei willen realiseren. Bij de gemeenteverkiezingen van '95 haalden zij een absolute meerderheid in de Zuidfranse steden Toulon, Marignane en Orange. Daar proberen de FN-burgemeesters zich te profileren als 'bekwame bestuurders', zonder te veel te hameren op de anti-buitenlanderpunten waar het Front om bekend staat.

Na haar nederlaag in Dreux, waar zij vooral campagne voerde in wijken die grenzen aan immigrantenwijken, zei FN-kandidate Stirbois gisteravond dat nu “nog meer Fransen van Franse origine de stad zullen verlaten omdat zij de onveiligheid niet langer kunnen verdragen. Er zal alleen maar meer misdaad komen.” Volgens de winnende kandidaat Harmel had Dreux bewezen dat het geen behoefte heeft aan het Front National. “Vanavond heeft de democratie gewonnen.”

Front-Nationalleider Le Pen zei zondag een 'oorlogsverklaring' te zien in de woorden van de Franse minister van Cultuur Douste-Blazy. Die beloofde vrijdag namens de regering op een door het FN overgenomen boekenfestival in Toulon de pogingen van het Front de cultuur van het vrije woord te beknotten te zullen bestrijden waar hij kon.