Veldrijder Adri van der Poel onverslijtbaar in de modder

ROTTERDAM, 25 NOV. Adri van der Poel heeft dit weekeinde aangetoond dat ouderdom en wielrennen in de modder elkaar goed kunnen verdragen. De 37-jarige wereldkampioen cyclecross won zaterdag een veldrit om de wereldbeker in Praag. Na een lange autorit was hij gisteren nog fit genoeg om te kunnen zegevieren in de veldrit om de Rabobank-beker in Woerden.

Van der Poel behaalde in Praag zijn eerste zege in de wereldbeker van dit seizoen. Bij de vorige koersen moest de veteraan zijn jongere landgenoot en trainingsmaat Richard Groenendaal voor zich dulden. De nederlagen hadden het zelfvertrouwen van Van der Poel niet aangetast. “Ik had al drie internationale ritten gewonnen. De wereldbeker is natuurlijk iets bijzonders. Maar ik wist dat mijn kansen nog zouden komen. Het seizoen is lang. Er zijn volop mogelijkheden.”

Van der Poel maakte in Praag deel uit van een kopgroep met onder anderen de Italiaan Bramati en de Zwitser Runkel. Het parkoers was glibberig, omdat de bevroren bovenlaag tijdens de koers ontdooide. In de laatste ronde kon Van der Poel met succes van zijn medevluchters wegrijden. Toen hij op de heuvelachtige route een demarrage inzette, waren de achtervolgers verslagen.

Groenendaal had in Tsjechië zijn dag niet. Hij was bij diverse valpartijen betrokken. Toen hij in de laatste ronde eindelijk aansluiting leek te krijgen bij de kopgroep, botste hij op een overstekende toeschouwer. “Alles zat tegen”, vertelde de nationale kampioen, die als zevende eindigde. “Gelukkig kon Adri het nu goed afmaken.”

De overwinning van Van der Poel onderstreepte de Nederlandse overheersing in het veldrijden. Van de drie wereldbekerwedstrijden en twee koersen voor het Superprestige-klassement ging slechts één overwinning naar een buitenlander. De Belg De Clerq won in Pilsen.

Van der Poel: “Onze overmacht bewijst dat we in de zomer goed bezig zijn geweest. Bovendien hebben Richard en ik in de wedstrijd veel steun aan elkaar en nemen we elkaar op sleeptouw. Natuurlijk gaan we voor onze eigen kansen, maar we helpen elkaar waar het kan.”

Bij de Grote Prijs Rietveld in Woerden sloegen Van der Poel en Groenendaal gisteren in de eerste ronde een onoverbrugbaar gat. De overwinning ging uiteindelijk naar Van der Poel, die in de sprint meer macht had. De Belg Herijgers finishte als derde op bijna een halve ronde. “Ik heb de eerste twee ronden nog wel geprobeerd aansluiting te krijgen. Maar Van der Poel en Groenendaal zijn op dit moment twee maten te groot”, zei Herijgers.

Wim de Vos heeft de goede vorm nog steeds niet te pakken. De Nederlandse renner, die vorig jaar een aantal grote veldritten won, heeft problemen met de slokdarm. “Met mijn darmen is er iets niet goed. Ik wil nog heel graag wedstrijden winnen, maar mijn lichaam werkt niet mee.” (ANP)