Twijfel over authenticiteit schilderij Vincent van Gogh

PARIJS, 25 NOV. In Frankrijk is twijfel gerezen over de authenticiteit van een doek van Vincent van Gogh, dat op 9 december in Parijs geveild zal worden.

Het schilderij Jardin d'Auvers, dat in vier jaar tijd voor de tweede keer onder de hamer komt, is een klein landschap in het typisch heftige blauw, groen en goudgeel dat Van Gogh vaak in zijn laatste levensjaren gebruikte. Zijn schoonzuster, vrouw van Theo, kreeg het als eerste in bezit en later zou het hebben toebehoord aan een broer van Claude-Emile Schuffenecker, een tweederangs kunstenaars die vooral uitblink in het kopiëren van bekende meesters, onder wie Van Gogh. Dat laatste detail heeft de Franse criticus Jean-Marie Tasset aangegrepen om de echtheid in twijfel te trekken.

Desondanks staat het schilderij al jaren op de lijst van voorwerpen van nationaal cultureel belang die Frankrijk niet mogen verlaten. Door die verkoopbeperking bracht het schilderij in 1992 op een veiling in Frankrijk niet het geschatte bedrag van veertig, maar van elf miljoen dollar op. Reden voor de toenmalige verkoper J.J. Walter om de staat een proces aan te doen, dat hem in 1994 alsnog de resterende 29 miljoen dollar opbracht. Aangezien het schilderij nog steeds niet mag worden geëxporteerd, vermoeden betrokkenen dat de Franse staat nu voor circa elf miljoen dollar eigenaar van het werk zal worden. Volgens het Van Gogh Museum in Amsterdam staat de echtheid onomstotelijk vast. De naam Schuffenecker is destijds foutief in een oeuvre-catalogus genoemd, aldus een conservator van het museum. (AP)