Twente klimt naar derde plaats

ROTTERDAM, 25 NOV. FC Twente heeft De Graafschap verdrongen van de derde plaats in de Nederlandse voetbalcompetitie. De ploeg uit Enschede won gisteren in Nijmegen met 3-0 van NEC. Spits Bosman maakte twee doelpunten, Petrov nam de andere treffer voor zijn rekening. De Graafschap verloor op de zeventiende speeldag met 2-0 van FC Utrecht en bezet nu de vierde plaats op de ranglijst.

NEC begon voortvarend, maar moest al snel het initiatief aan FC Twente laten. Op aangeven van verdediger Oude Kamphuis opende Bosman in de 24ste minuut de score. Vlak voor rust schoot NEC-aanvaller Van Eykeren op de kruising. In de tweede helft bouwde Twente de voorsprong eenvoudig uit. Na voorbereidend werk van uitblinker Van Halst verdubbelde Petrov de score. Bosman bepaalde een minuut voor tijd de eindstand op 0-3.

FC Utrecht handhaafde de ongeslagen status in stadion Nieuw Galgenwaard. Publiekslieveling Van Loen schoot halverwege de eerste helft raak na een corner van Witschge. In de slotfase bekroonde middenvelder Hernandez zijn goede spel met een doelpunt. Vanaf de rand van het strafschopgebied passeerde hij doelman Olyslager na een fraaie individuele actie.

Een week na de 2-0 overwinning op Ajax verloor NAC gisteren met 4-1 van en in Volendam. “Zelfs voor Helmond Sport moeten we nu bang zijn”, verzuchtte trainer Rijsbergen na afloop. Woensdag neemt NAC het in de zestiende finales van de bekercompetitie op tegen Helmond Sport. Voor Volendam scoorden Tumani (2), Valk en Samardzic. Brusselers redde de eer voor de ploeg uit Breda. NAC beëindigde het duel met tien man nadat spits Abdellaoui vlak na rust een kopstoot uitdeelde aan Nijholt.

Groningen behaalde een belangrijke overwinning in de strijd tegen degradatie. In het eigen Oosterpark won de ploeg met 3-2 van Vitesse. Veenhof, Rosén en Huizingh scoorden voor Groningen. Makaay en Curovic waren trefzeker voor de ploeg uit Arnhem.

Na vier nederlagen op rij won Sparta zaterdag met 3-1 van Willem II. Van der Hoeven, Gérard de Nooijer en Dennis de Nooijer waren de doelpuntenmakers op Het Kasteel. Van Hintum scoorde tegen uit een strafschop. RKC was gisteren lange tijd dichtbij de eerste overwinning voor eigen publiek. Maar nadat Dos Santos de thuisploeg op voorsprong had gezet, maakte Van der Weert in de laatste minuut de gelijkmaker.