Succes Clinton bij APEC; VS forceren vrije handel technologie

MANILA, 25 NOV. De Amerikaanse president Clinton heeft er persoonlijk voor gezorgd dat regeringsleiders van de achttien APEC-landen in de slotverklaring van hun overleg in Manila pleiten voor een substantiële verlaging van de tarieven in de informatie-technologie in 2000.

De Filippijnse president Fidel Ramos, gastheer van de vierde top voor regeringsleiders van een aantal Aziatische en Noord- en Zuidamerikaanse landen rond de Stille oceaan, sprak vanmiddag in de slotverklaring de belofte uit dat de APEC-landen druk zullen uitoefenen op de Wereldhandelsraad (WTO) om een mondiaal akkoord voor vrijhandel in informatie-technologie produkten aan te nemen.

Ramos maakte tevens bekend dat de APEC-lidstaten het komende jaar concrete stappen zullen nemen om in 2020 's werelds grootste vrijhandelszone te vormen. De APEC-landen kwamen twee jaar geleden in Indonesië al overeen de onderlinge importtarieven in de toekomst te laten verdwijnen. De limiet voor dat streven werd voor ontwikkelde landen gesteld in 2010. Minder ontwikkelde landen hebben tot 2020 de tijd. Vandaag namen de regeringsleiders officieel het Manila Actie Plan voor APEC aan waarin afspraken staan over invoering van tariefverlagingen en harmonisering van immigratieprocedures.

Met het pleidooi voor substantiële verlaging van de tarieven voor informatie-technologie produkten in 2000 kregen de Amerikanen aan het eind van de tweedaagse top alsnog hun zin. Tijdens ministerieel vooroverleg stuitte de Amerikaanse delegatie nog op verzet van een aantal landen, waaronder Maleisië. Maleisië is bang dat de de zorgvuldig opgebouwde eigen computerindustrie zal lijden onder afschaffing van importtarieven op produkten als geheugenchips en halfgeleiders.

President Clinton greep uiteindelijk zelf in. Hij vertelde Ramos dat de APEC-top als 'mislukt' de boeken in zou gaan indien het landenforum geen stevige uitspraak zou doen. Ramos volgde Clinton's advies op. “We realiseren ons het belang van informatie-technologie voor de 21-ste eeuw”, zei de Filippijnse president vanmiddag.

De tegenstanders van het Amerikaanse voorstel houden in de huidige overeenkomst overigens wel enige hoop op bescherming. In de slotovereenkomst staat dat bij het streven van APEC naar substantiële verwijdering van importtarieven tevens “de noodzaak tot flexibiliteit” blijft bestaan.