Strafschoppen geven klassieker opwindend begin

ROTTERDAM, 25 NOV. In een merkwaardige, boeiende maar kwaliteitsarme wedstrijd deelden Feyenoord en Ajax gisteren de punten. Het beladen duel eindigde in 2-2.

De uitslag werd door de thuisploeg als bevredigend ervaren, maar door de bezoekers uit Amsterdam als onbevredigend. “Ik ben zeer teleurgesteld over het resultaat”, zei Ajax-trainer Van Gaal. “We hadden hier kunnen en moeten winnen. Niettemin geeft dit weer een beetje moed. Want over ons spel ben ik uitermate content.”

Feyenoord-trainer Arie Haan was tevreden: ,We wilden winnen, maar absoluut niet verliezen. Ajax heeft een goede wedstrijd gespeeld. Zeker qua positiespel is die ploeg Feyenoord ver vooruit. Maar wij hebben zeker goed partij gegeven. Met 36 punten in de eerste competitiehelft mogen we zeer tevreden zijn. We hebben iets om op voort te borduren.''

Zo goed speelde Ajax ook weer niet. Maar vergeleken met de laatste wedstrijden toonde de ploeg die gebukt gaat onder tal van blessures, vooruitgang. Toch domineerde Feyenoord in de eerste helft. De uitvallen waren zeer gevaarlijk, met Taument, Van Bronckhorst en Schuiteman als sterke spelers. De thuisploeg verzuimde bij een 2-1 voorsprong afstand te nemen. Sanchez, met een hele grote kans, en Larsson misten fraaie mogelijkheden.

De klassieker kende een een opwindend begin. Al in de eerste minuut kreeg Ajax een strafschop van scheidsrechter Uilenberg omdat Graff Babangida onderuit trok. Kluivert schoot de bal uit de penalty hoog over het doel. “Ik had nog geen bal geraakt”, verontschuldigde deze zich later. Amper vier minuten later mocht Koeman aanleggen van elf meter, nadat Ajacied Bogarde Larsson onderuit had gelopen in het strafschopgebied. Van der Sar was kansloos op het beheerste schot van Koeman: 1-0.

Tien minuten later kreeg Claeys in zijn eigen strafschopgebied ongelukkig de bal tegen zijn hand. Voor de scheidsrechter aanleiding een penalty te geven. Ronald de Boer scoorde onberispelijk: 1-1. Kort daarna nam Feyenoord opnieuw een voorsprong. Een fraaie vrije trap van Koeman eindigde op de paal naast de traag reagerende Van der Sar, waarna Schuiteman attent inkopte, 2-1. “Door de individuele kwaliteiten van Koeman gingen we met een achterstand de rust in”, zou Van Gaal later concluderen.

Na de flitsende opening kwam het duel tot rust. Ajax, met de 19-jarige verdediger Splinter voor de eerste keer in het basisteam, speelde Overmars te weinig aan. De snelle Ajacied kreeg in de 28ste minuut een andere tegenstander (Zwijnenberg), omdat Fräser door een dijbeenblessure niet verder kon. Dat maakte Feyenoord zowel over links als rechts kwetsbaar. Maar Ajax, met Babangida als gevaarlijkste aanvaller, was te ongeduldig en te onzeker.

Na de rust speelde Feyenoord minder gedreven, minder agressief en minder verzorgd. De ploeg trok zich terug op eigen helft, mede omdat de conditie te wensen overliet. Ajax voelde zich sterker worden. De gelijkmaker kon niet uitblijven. Op snelheid werkte Kluivert zich door de defensie van Feyenoord, waarna hij doelman De Goey met de punt van zijn schoen passeerde: 2-2.

Met een ongelukkige kopbal bezorgde Koeman Ajax in de slotfase bijna nog de volle winst. De Goey redde met een onwaarschijnlijke reactie. Ajax zou te veel en Feyenoord te weinig hebben gekregen.

Ronald Koeman was de uitblinker van de wedstrijd en de enige met inzicht en overzicht, met Ajacied Scholten als goede tweede. Technische hoogstandjes waren nauwelijks aanwezig.

Scheidsrechter Uilenberg leidde sterk en streng, waardoor de wedstrijd niet ontspoorde. Hij toonde gele kaarten aan Koeman, Graff en Vos van Feyenoord en de Ajacieden Bogarde en Babangida.