Steniging

HET GEWELD VAN de voetbalsupporters bereikt zijn absurde climax. Na het jarenlange matten met de hulptroepen van de tegenpartij en met de politie wordt nu de aanval geopend op de spelers zelf.

De aanhang van Feijenoord probeerde gisteren nog voor de aanvang van de wedstrijd de uitslag op 0-0 te houden door de bezoekende Ajaxieden het ziekenhuis in te stenigen. De ware voetballiefhebbers zouden het nakijken hebben gehad. Slechts dankzij politiële actie bleef het bij materiële en psychische schade.

Burgemeester Peper had zich al eerder als strateeg ontpopt. Hij weet dat nachtgevechten de aanvaller bevoordelen. Vandaar dat hij de wedstrijd aanzienlijk had vervroegd - tot grote ontevredenheid van organisatoren en mediamieke afnemers overigens die een risicootje meer niet uit de weg gaan zolang de winst maar kan worden opgestreken. De burgemeester kreeg gelijk en ongelijk. Ongelijk omdat een verbod van de aanleiding tot deze te verwachten waanzinnige geweldsuitbarsting meer in de rede had gelegen.

Alle voorzorgsmaatregelen hebben tot dusver gefaald. De begeleiding van voetbal is tot een militaire operatie verworden waar het einde van de escalatie nog lang niet in zicht is. Het wordt tijd om uit die ergerlijke toestand waarbij spelers hun leven niet zeker zijn consequenties te trekken: riskante wedstrijden verbieden of voetballen zonder toeschouwers.