Spugen, schelden, vechten en urineren bij De Kuip

ROTTERDAM, 25 NOV. Sommige mensen gaan argeloos naar het stadion, anderen met angst en beven, omdat er altijd enkelen zijn die vol agressie de gang naar de arena maken.

Vaders met kinderen weten niet wat hen te wachten staat wanneer ze vol vertrouwen opgaan in de menigte. Honderden politiemensen, te paard, met helmen, schilden en knuppels omringen het voetbalbastion dat wordt belegerd door mensen die zich te goed hebben gedaan aan allerhande roesmiddelen. Er wordt geschreeuwd, gescholden, geprovoceerd, gevochten, geürineerd en gegooid met projectielen door mensen die niet meer weten wat ze doen of wie ze zijn. Wie durft nog naar een wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax?

Aan de poorten staan nerveuze suppoosten. Ze controleren elk kaartje, elk gezicht en elk gedrag. Bedreigd door blaffende honden zoeken opgejaagde en angstige bezoekers een heenkomen in het stadion. Gejoel stijgt op wanneer de bussen met Ajax-aanhangers verschijnen. Emoties laaien op wanneer de bus met de Ajax-voetballers naderbij sluipt. Zoveel agressie, zoveel haat en zoveel ontspoorde gevoelens als de middaghemel vullen. Stenen, flessen, blikjes en buizen belagen de bus waarin voetballers zich proberen voor te bereiden op de titanenstrijd. De verwensingen kennen geen maat meer, alleen nog haat. De bus wordt bekrast, een ijzeren staaf vliegt door een ruit, spelers duiken weg. Een van hen, Menno Willems, voelt iets in zijn nek, maar blijft ongedeerd. Veilig, maar allerminst bekomen van de schrik bereiken de Ajacieden het stadion.

De burgemeester van Rotterdam, Peper, had kort voor de intocht van de Amsterdamse gladiatoren de noodtoestand afgekondigd. Bij het station Stadion was een groep Amsterdammers aangekomen en had vervolgens de Rotterdamse politie bekogeld met loden kogels. Rotterdammers die de Amsterdammers opwachtten, raakten slaags met hun vijanden èn met de politie. Dat was voor de politie aanleiding de veiligheidsmaatregelen te verscherpen. Eenieder die zich niet aan regels hield, werd opgepakt. De verordening zou resulteren in een arrestatie van totaal 37 mensen, wegens openlijke geweldpleging.

Ongeveer 600 mensen zette de Rotterdamse politie in om de orde rondom het stadion te handhaven. De laatste keer dat zo'n omvangrijke macht was opgeroepen was drie jaar geleden tijdens de interland Nederland-Engeland, eveneens in de Kuip. Aanvankelijk zou de wedstrijd Feyenoord-Ajax om zes uur 's avonds worden gespeeld. Op verzoek van de burgemeester werd het duel vervroegd naar de middaguren omdat hij anders in de duisternis de veiligheid niet meende te kunnen handhaven. Hij besloot dit omdat hem ter ore was gekomen dat veel supporters zonder kaartje naar Rotterdam wilden komen en anderen in de stad rellen wilden veroorzaken. Dat de wedstrijd daardoor niet rechtstreeks op Sport7 kon worden uitgezonden bracht veel commotie teweeg, maar de burgemeester hield voet bij stuk.

Binnen het stadion was de situatie beheersbaar. Toch moest de politie tot charges overgaan in de buurt van het vak van Ajax-supporters. Blikjes daalden neer op het dak van de spelersbank waar Ajax-trainer Van Gaal en zijn reserves hadden plaatsgenomen. Hoon viel Ajacied Kluivert van de Feyenoord-supporters ten deel nadat hij een strafschop had gemist. Maar ook de vuisten die Ronald de Boer naar dezelfde Feyenoord-fans hief nadat hij wel een strafschop had benut, waren een uiting van haat en rancune die door het stadion gierden.

Dat de wedstrijd in een 2-2 gelijkspel eindigde leek goed voor de onderlinge verstandhouding. Maar de betrokkenen ontkwamen er niet aan een verklaring te geven voor deze excessen. Voorzitter Van den Herik van Feyenoord kon niet anders dan zijn teleurstelling uitspreken. Triest, noemde hij de gebeurtenissen. Hij drong aan op overleg met justitie om mensen die zich schuldig maken aan vandalisme strenger te straffen. Daarnaast was hij al met Ajax-voorzitter Van Praag overeengekomen dat alle andere clubs in het profvoetbal ervan overtuigd dienden te worden dat het zo niet langer kon. Desnoods zal Feyenoord op eigen initiatief tot actie overgaan.

Voorzitter Van Praag stelde zich al eerder strijdlustig op tegen het toenemende vandalisme, dat zich volgens een recent rapport tegenwoordig vooral buiten de stadions manifesteert. Symbolisch zou Van Praag de ijzeren staaf die de Ajax-bus trof aan de Feyenoord-leiding hebben overhandigd. Toch wenste hij uit een gevoel van solidariteit de schade niet te verhalen op Feyenoord. Voor de radiomicrofoon vroeg hij zich af waarom Ajax zoveel haat heeft geoogst in Rotterdam, zegde hij toe de betrokken instanties te vragen de zaak zorgvuldig ten onderzoeken en de voetbalbond de ernst van deze uitwassen eindelijk eens in te zien. Ajax-trainer Van Gaal was niet te spreken over de veiligheidsmaatregelen. Hij memoreerde aan de allerminst veilige omweg die de spelersbus op gezag van de politie had moeten maken en aan de bedreigingen die aan het adres van de Ajacieden waren geuit. Een kwestie van organisatie, beweerde hij. Feyenoord-trainer Haan zei de chaos te kennen rondom voetbalwedstrijden in Griekenland, waar hij in Thessaloniki werkzaam was. Maar dit had hij nooit meegemaakt; in Griekenland was de organisatie beter georganiseerd.

Voorzitter Peek van NAC slaakte zaterdag in het Algemeen Dagblad een noodkreet over het vandalisme. Hij vindt dat officieren van justitie in de stadions aanwezig moeten zijn om onmiddellijk te kunnen straffen. Peek verwees naar het gedoogbeleid ten aanzien van bepaalde soorten drugs en alcohol. Onder invloed daarvan veroorzaken jonge mensen veel herrie. Ze vallen supporters van de tegenpartij aan, slaan elkaar onderling in elkaar en wijken niet eens voor een peloton ME'ers. Deze mensen zijn niet voor rede vatbaar en toch worden de clubs daarvoor verantwoordelijk gesteld, zei Peek.

Na de wedstrijd Feyenoord-Ajax wachtten tal van belangstellenden rond de spelers- en de bestuursbus van Ajax op de dingen die komen gingen. In betrekkelijke rust kon de karavaan uiteindelijk naar Amsterdam vertrekken. Maar niet nadat tal van politiemensen de uitvalswegen hadden schoongeveegd van mensen die Ajax een kwaad hart toedragen. De Kuip lag er onschuldig bij. Bij het vallen van de duisternis, in het licht van de stadionlampen heerste vrede en de illusie dat er eens voetbal zonder agressie zal zijn.

    • Guus van Holland