Slotbetoog in proces tegen Tadic begonnen

DEN HAAG, 25 NOV. De Bosnische Serviër Dusko Tadic moet worden veroordeeld voor de misdaden waarvan het bewijs overtuigend is geleverd. Dat zei de aanklager van het VN-tribunaal van oorlogsmidaden in voormalig Joegoslavië, Brenda Hollis, vanmorgen in haar slotbetoog in het proces tegen Tadic.

De aanklager richtte zich in het slotbetoog tot de rechters van het tribunaal die een oordeel moeten vellen over de misdaden waarvan Tadic is beschuldigd. Tadic zou in 1992 Bosnische moslims hebben mishandeld en vermoord in gevangenkampen in Noordoost-Bosnië. Hij werd in februari 1994 in Duitsland gearresteerd en in februari 1995 uitgeleverd aan het tribunaal. In mei van dit jaar begon zijn proces, waarin meer dan honderd getuigenverklaringen zijn gehoord. Een uitspraak wordt in februari van het volgend jaar verwacht.

Aanklager Hollis zei de rechters bij de beoordeling van de feiten de gangbare normen in de rechtsspraak te hanteren. “Veel bewijsmateriaal is geleverd door getuigen”, aldus Hollis. “Bij de beoordeling hiervan is de geloofwaardigheid belangrijk, de intelligentie van de getuige, de vraag welke opleiding hij of zij genoten heeft en het vermogen om zich zaken te herinneren. In geval van tegenstrijdigheden moet bepaald worden of deze het gevolg zijn van een leugen, dan wel van vergeetachtigheid”. De aanklager vroeg vervolgens de rechters de verdachte te veroordelen wanneer een bewijs ontegenzeglijk was geleverd.

De aanklager stond vanmorgen uitvoerig stil bij de vraag of het conflict in Joegoslavië internationaal was. Dit is van belang voor het bepalen van de strafmaat. Voor het horen van de slotbetogen van zowel de aanklager als de verdediging van Tadic is door het tribunaal twee dagen uitgetrokken. Later vandaag zal de aanklager een straf tegen Tadic uiten. Morgen komt de verdediging aan het woord.