Sean Connery werft leden Schotse partij

LONDEN, 25 NOV. Een televisiespotje waarin filmster Sean Connery de Schotse Nationalistische Partij (SNP) aanprijst heeft die partij de afgelopen dagen honderden nieuwe leden opgeleverd.

De Schotse Nationalisten, die zich gesteund weten door dertig procent van de Schotten, willen dat Schotland zich afscheidt van Groot-Brittannië. Labour is met bijna vijftig procent de grootste partij in Schotland, de Conservatieven worden gesteund door vijftien procent van de kiezers.

Connery zei in het spotje blij te zijn met de terugkeer, twee weken geleden, van de 'Stone of Scone', de steen die zeven eeuwen geleden door Edward I naar Engeland werd meegenomen en waarop volgens de overlevering de Schotse koningen werden gekroond. Connery vond dat Schotland meer nodig had dan alleen symbolen. Volgens de SNP zou een onafhankelijk Schotland 21ste staan op de lijst van rijke landen in de wereld. (Reuter)