Politie pakt topman Calabrese mafia in Amsterdam op

DRIEBERGEN, 25 NOV. In een woning in Amsterdam is vorige week woensdag de tweede man aangehouden van de Calabrese mafia n'Drangheta. De Italiaan, de 36-jarige A.P., bewoonde sinds enkele maanden een luxe huurappartement in het stadsdeel Oud-Zuid. Dit heeft een woordvoerder van de recherche zaterdag in Driebergen bekendgemaakt.

De man wordt verdacht van internationale drugshandel, een groot aantal gewelddadige afrekeningen in het criminele milieu en overvallen op supermarkten en geldauto's, vooral in Milaan en omgeving. Bij dezelfde actie, die werd uitgevoerd door een arrestatieteam van de Amsterdamse politie, werden twee andere door de politie gezochte mafialeden aangehouden. In de woning werden een vuurwapen, valse identiteitsbewijzen en zeshonderdduizend gulden aan contant geld gevonden. Het geld was verstopt in de wasmachine en onder een borsalino, een Italiaanse gleufhoed.

De politie vermoedt dat de drie mannen op de vlucht voor de Italiaanse politie tijdelijk in Amsterdam verbleven. Zij vermoedt ook dat ze er hun definitieve vlucht naar Venezuela voorbereidden. Volgens een woordvoerder van het landelijk openbaar ministerie hebben de drie voorzover bekend geen misdrijven gepleegd tijdens hun verblijf in Nederland.

In het grootscheepse onderzoek naar n'Drangheta heeft de Italiaanse politie de afgelopen jaren al ongeveer driehonderd arrestaties verricht. Begin dit jaar kreeg zij op grond van onder meer afgeluisterde telefoongesprekken het vermoeden dat de tweede man van n'Drangheta, A.P., zich in Nederland ophield. Op verzoek van Italië stelde het Nederlandse landelijk openbaar ministerie daarop een onderzoek in.

In Amsterdam bleek A.P. contact te hebben met de 38-jarige A.B., eveneens een leidinggevend mafia-lid. De derde man die vorige week werd aangehouden is de 51-jarige G.G., die werd gezocht door de Franse politie wegens handel in drugs. Op het moment van hun arrestatie wilden de drie net gaan eten. “De pasta stond al op tafel, drie glazen wijn erbij”, aldus de woordvoerder van het landelijk OM. De mannen boden geen verzet. Zij zullen waarschijnlijk worden uitgeleverd aan Italië en Frankrijk.

Na de Amsterdamse actie volgden aanhoudingen in Spanje en Italië. In Madrid werden vrijdag de laatste twee nog gezochte leiders van n'Drangheta aangehouden, onder wie de nummer één. In Italië werden veertien mannen gearresteerd en werd meer dan 360 kilo cocaïne in beslag genomen. De bemoeienis van de Nederlandse recherche met het onderzoek is afgesloten.