Plan van Commissie bedreigt 5000 garages

De plannen van de Europese Commissie om onafhankelijke producenten van autoonderdelen hoge kopiekosten aan merkfabrikanten te laten betalen, bedreigen 5000 Nederlandse garages. Dat zegt de secretaris van de afdeling Autovak van de RAI, de brancheorganisatie voor de import van auto-onderdelen.

Volgens Autovak worden de auto-onderdelen bij 5000 niet-merkdealers door de plannen van de Europese Commissie zoveel duurder dat de consument deze garages gaat mijden. Ook het plan van de Italiaanse eurocommissaris Monti (interne markt) om alleen merkdealers te laten beschikken over dure autodiagnose-apparatuur, is funest voor de reguliere producenten. Naast de 5000 garages van niet-merkdealers zijn er in Nederland 3500 merkdealers.

Aanvankelijk zouden de kopierechten alleen voor een periode van drie jaar betaald moeten worden op zichtbare onderdelen, zoals deuren, spiegels en wielen. Onder druk van de grote autoproducerende Europese landen zal de richtlijn van Monti zich nu uitbreiden tot onzichtbare onderdelen onder de motorkap.