Oppositie in Servië raakt zege kwijt

BELGRADO, 25 NOV. Het bewind van de Servische president Slobodan Milosevic heeft de resultaten van de door de oppositie gewonnen gemeenteraadsverkiezingen in Belgrado geannuleerd. De oppositie zet de begin vorige week begonnen reeks massale protestacties voort.

Het regime, dat al eerder de oppositie beroofde van haar verkiezingszege in diverse grote steden door de uitslag nietig te verklaren, annuleerde de verkiezingsuitslag in Belgrado wegens 'onregelmatigheden'. In Belgrado won de oppositie - in haar eerste zege sinds Milosevic negen jaar geleden aan de macht kwam - bij de gemeenteraadsverkiezingen van eerder deze maand zestig van de 110 zetels. De nederlaag in Belgrado was de enige die de autoriteiten tot nu toe hadden toegegeven. Gisteren werden 52 van de zestig gewonnen gemeenteraadszetels de oppositie weer afgepakt na een uitspraak van een gemeentelijke rechtbank over onregelmatigheden.

De oppositie reageerde woedend: “Dit is het bewijs dat de macht in Servië niet kan worden veroverd door verkiezingen. Macht wordt veroverd door roof”, aldus Zoran Djindjic, een van de leiders van de oppositiecoalitie Zajedno (Samen). “We bevinden ons in de dramatische situatie dat alle burgers zich ervan bewust worden dat het regime in Servië alleen op onwettige manier kan worden vervangen, illegaal, door opstanden, stakingen en geweld.”

Tussen twintig- en dertigduizend tegenstanders van Milosevic trotseerden gisteren - nog voordat de annulering van de verkiezingsuitslag in Belgrado werd bekendgemaakt - de sneeuwval met een massaal protest tegen de weigering van het bewind, de verkiezingsuitslagen in een reeks grote steden te erkennen. De door Milosevic' partij gecontroleerde staatstelevisie meldde later dat “een handjevol” mensen de bijeenkomst had bijgewoond en dat de oppositie “onder het mom van de democratie alleen maar dreigt met geweld”. Voor de geschrapte zetels moet opnieuw worden gestemd, maar de oppositie heeft al laten weten die verkiezingen te boycotten. “We zullen niet meedoen aan de volgende verkiezingen”, aldus Vuk Draskovic, een andere leider van Zajedno. “Democratisch Servië zal protesteren op de straten, in de scholen, universiteiten, fabrieken en theaters.” Draskovic vroeg gisteren het Westen om steun in de strijd tegen het bewind van Milosevic. Hij eiste een internationaal onderzoek naar wat hij noemde de fraude van het Servische bewind bij de gemeenteraadsverkiezingen.

De oppositie kreeg gisteren de steun van de schrijver Dobrica Cosic, die in 1992 en 1993 president van Joegoslavië is geweest, een vertrouweling van Milosevic die uiteindelijk met de Servische leider brak. Toen hij aanstalten maakte de menigte opposanten van Milosevic toe te spreken werd hij aanvankelijk uitgejouwd. Maar toen hij eenmaal aan het woord kwam, riep hij Milosevic op “niet met alle middelen aan de macht vast te houden”. (AP, Reuter, AFP)