MOHAMED AMIN; Filmde hongersnood

LONDEN, 25 NOV. Een van de slachtoffers van de kaping van het Ethiopische vliegtuig is Mohamed Amin, die werd beschouwd een van de beste televisiecameralieden aan het internationale front. De beelden van de Keniaan Amin, die 53 is geworden, attendeerden de wereld op de hongersnood van 1984 in Ethiopië.

Zij leidden tot een grote hulpinspanning, waaronder het rock-concert Live Aid. De organisator, de zanger Bob Geldof, noemde hem indertijd “de visuele tolk van het stinkende geweten van de mens”. Gisteren zei hij dat “Mo Amin er voor alles in slaagde zijn eigen walging en schaamte en woede te tonen en die tot de jouwe te maken”. “Vele miljoenen zijn nu in leven omdat Mo Amin zijn leven keer op keer riskeerde”, zei de toenmalige Amerikaanse vice-president Bush.

Zelf zei hij hierover: “In een kamp zag ik meer dan 80.000 mensen, allen hongerend - kinderen, moeders - en er was geen voedsel (..) Ik was er samen met mijn collega's, absoluut hulpeloos. Er was niets dat we konden doen. Het enige dat ik kon doen was op te nemen wat er gebeurde, dat over de wereld te verspreiden in de hoop dat er hulp zou komen wanneer de beelden op televisiestations zouden zijn gezien.”

Amin, die eerst voor het internationale televisiebureau Visnews, en vervolgens voor Reuter werkte, verloor in 1991 een arm toen hij opnames maakte van een explosie in een wapenopslagplaats in Addis Abeba, tijdens de burgeroorlog in Ethiopië. (Reuter)