KPN verlengt bod op Australische transportfirma

ROTTERDAM, 25 NOV. Koninklijke PTT Nederland (KPN) heeft zijn bod op het Australische transportconcern TNT aantrekkelijker gemaakt en opnieuw verlengd. Aandeelhouders van het Australische transportconcern krijgen negen dagen langer de tijd hun stukken aan te bieden. Zij krijgen bovendien sneller betaald als de overname doorgaat.

KPN heeft intussen de rechten verworven op 32,5 procent van de gewone aandelen en 22,6 procent van de uitstaande converteerbare preferente aandelen TNT. Een woordvoerder zegt niet te kunnen aangeven of het percentage aandeelhouders dat inmiddels is ingegaan op het bod (2,45 Australische dollar per aandeel) tegenvalt. “We hadden geen verwachtingen. Het is voor het eerst dat wij met zoiets te maken hebben.” KPN zal zijn bod alleen verhogen als er een concurrerend bod wordt gedaan op TNT. KPN bevestigt dat het mogelijk is dat aandeelhouders hun stukken aanhouden in afwachting van een hoger bod van een concurrent, maar volgens een woordvoerder is de kans daarop “tamelijk gering”.

KPN heeft de termijn waarbinnen aandeelhouders moeten ingaan op het bod van 2,45 dollar per aandeel-TNT verlengd tot 12 december. Twee weken geleden werd deze termijn al verlengd van 19 november tot 3 december. Het is volgens KPN niet ongebruikelijk dat de biedingstermijn twee keer verlengd wordt. Het bod is ook aantrekkelijker gemaakt. Als KPN zijn bod gestand doet hoeven aandeelhouders geen dertig, maar slechts vijf dagen te wachten voordat ze betaald krijgen. De maatregelen zijn volgens KPN genomen “om de zekerheid te geven dat alles op tijd binnenkomt”. KPN mag andere resterende aandeelhouders uitkopen als het ten minste 90 procent van de aandelen in bezit heeft. Is dat niet het geval dan kan het bod, dat een waarde heeft van omgerekend 2,7 miljard gulden, worden ingetrokken. Verschillende grote aandeelhouders, waaronder Bankers Trust Australië, hebben kenbaar gemaakt dat zij het bod van KPN niet zo maar zullen accepteren. KPN onderhoudt nauw contact met grote aandeelhouders van TNT. “We hebben er nog steeds vertrouwen in dat het goed komt”, aldus de woordvoerder.