Klaus wint strijd om Tsjechische Senaat

PRAAG, 25 NOV. De regerende coalitie van premier Václav Klaus heeft een tweederde meerderheid veroverd in de Tsjechische Senaat. Bij de tweede ronde van de verkiezingen, zaterdag, kreeg ze 52 zetels; de oppositie veroverde er slechts 29.

De opkomst bij de verkiezingen, was met rond dertig procent van het aantal kiesgerechtigden nog lager dan in de eerste ronde, toen 35 procent van de kiezers zijn stem kwam uitbrengen.De Burger-Democratische Partij (ODS) van Klaus werd met 32 zetels in de Senaat de grootste partij. Haar coalitiegenoten, de christen-democraten en de Burger-Demnocratische Alliantie, veroverden respectievelijk dertien en zeven zetels.

De grootste oppositiepartij, de sociaal-democratische CSSD, bleef met 25 van de 81 Senaatszetels zeven zetels achter bij de ODS. Ze dankte een aantal van haar zetels aan de communisten, die hun aanhang in districten waar ze in de eerste ronde waren uitgeschakeld hadden opgeroepen in de tweede ronde op de sociaal-democraten te stemmen. De communisten veroverden zelf slechts twee Senaatszetels. De laatste twee zetels gingen naar een kandidaat van de Democratische Unie en naar een vakbondsleider die als onafhankelijke kandidaat optrad.

De ruime meerderheid is een steuntje in de rug voor premier Klaus, wiens coalitie bij de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden in juni haar meerderheid verloor: ze heeft nog slechts de steun van 99 van de tweehonderd parlementariërs.

De Senaat, die niet eerder bestond in de Tsjechische Republiek, heeft overigens slechts beperkte bevoegdheden. De regering lijkt haar voornamelijk te bedoelen als 'vangnet' in het geval van een constitutionele crisis. De Senaat kan wetten afkondigen - behalve constitutionele en begrotingswetten - als het Huis van Afgevaardigden is ontbonden. De beperktheid van de betekenis van de Senaat heeft veel Tsjechen ervan weerhouden de moeite te nemen naar de stembus te gaan. Dringende oproepen van president Václav Havel hebben daar weinig aan kunnen veranderen. (Reuter, AP)