Kamer vraagt na topduel debat over voetbalvandalisme

DEN HAAG, 25 NOV. De Tweede-Kamerfractie van de VVD wil op korte termijn een debat met minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Terpstra (Sport) over voetbalvandalisme. De ongeregeldheden voor de wedstrijd Feyenoord-Ajax gisteren in Rotterdam geven volgens de VVD aan dat de Kamer haast moet maken om dergelijke “uitwassen” in te dammen.

De ongeregeldheden ontstonden gisteren voor aanvang van de wedstrijd. Aanhangers van Ajax gooiden met loden kogels naar de politie en de spelersbus van Ajax werd bekogeld met stenen en een ijzeren staaf. Daarbij sneuvelde een busruit en raakte Ajaxspeler Willems gewond. Supporters van beide partijen raakten slaags met elkaar. De zeshonderd man politie voerde charges in en buiten het stadion uit. Dertig mensen werden gearresteerd. De politie vindt dat “afgezien van wat dingetjes” de wedstrijd redelijk rustig verlopen is.

De Tweede Kamer heeft vorige week de bewindslieden al verzocht om overleg naar aanleiding van het jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Daaruit bleek dat de inzet van politie bij risicowedstrijden in strijd met de afspraken niet is afgenomen. “De politie moet sneller op kunnen treden en de strafmaat moet worden verhoogd. De overheid is er om de openbare orde te bewaren”, zei VVD'er Rijpstra.

D66-woordvoerder Van Boxtel vindt dat de schermutselingen “niets meer met voetbal te maken hebben”. “Dit is verloedering. De bewaking van supportersgroepen moet nog intensiever. Dit zijn excessen die levensbedreigend zijn en vragen om een publiek debat”, meent Van Boxtel. Het CDA vindt in tegenstelling tot VVD en D66 dat de kosten van de politie-inzet doorberekend moeten kunnen worden aan de clubs. “De politie laat gisteren zeshonderd mensen een extra dienst draaien. Dat betekent dat er 1.200 normale diensten niet kunnen worden vervuld. Dat kan zo niet doorgaan”, aldus Van der Heijden (CDA).