Israel breidt de nederzettingen uit op Hoogvlakte Golan

TEL AVIV, 25 NOV. Premier Benjamin Netanyahu heeft gisteren naar aanleiding van scherpe Syrische kritiek door zijn woordvoerders laten ontkennen dat Israel van plan is nieuwe nederzettingen op de Hoogvlakte van Golan op te zetten. Nauwelijks een half uur nadat radio Israel deze voor Damascus bestemde ontkenning had uitgezonden, meldde radio Israel dat wel tot uitbreiding van bestaande nederzettingen op de Golan zal worden overgegaan.

Minister van Nationale Infrastructuur Ariel Sharon is achter de schermen de enthousiaste promotor van stichting van drie nieuwe nederzettingen op de westelijke hellingen van de Golan, die volgens de Israelische media niet bepaald kunnen worden gezien als uitbreiding van bestaande nederzettingen.

De afstanden tussen de nieuwe 'wijken' en de nederzettingen is te groot om van uitbreiding te kunnen spreken. Ook uitbreiding van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en volgens Palestijnse bronnen aanhoudende onteigening van Palestijns land vergroten de spanning tussen Israel en de Palestijnse bestuursautoriteit. Het Palestijnse parlement heeft vorige week in Ramallah besloten Palestijnse comités ter verdediging van Palestijns land, die in steden en dorpen in bezet gebied verrijzen, te steunen.

Palestijnse ministers waarschuwen dat de Israelische nederzettingenpolitiek het vredesproces in gevaar brengt en tot nieuw geweld kan leiden, temeer daar de Palestijnen zeggen vastbesloten te zijn deze politiek “het hoofd te bieden”.

Egypte en de Arabische Liga hebben het afgelopen weekeinde in scherp geformuleerde verklaringen Jeruzalem ernstig gewaarschuwd voor de gevolgen van de nederzettingenpolitiek voor het vredesproces. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Amr Moussa, dreigde met bevriezing van de normalisering van de toch al sedert Netanyahu's premierschap zwaar bekoelde betrekkingen met Israel.

“Egypte onderzoekt de mogelijkheid van stappen tegen Israelische koloniale politiek. Israel is er opnieuw op uit voldongen feiten in de bezette gebieden te scheppen om het principe van land tegen vrede te breken”, zei hij. Volgens deze Egyptische bewindsman komen daardoor vraagtekens te staan achter de vredeswil van Israel.

    • Salomon Bouman