HEADS2

Diverse artiesten. Heads2 (MW061CD en MW062CD)

Het Engelse dance-label Mo'wax is bekender om zijn baas/oprichter James Lavelle dan om de verschillende acts die bij deze platenmaatschappij hun cd's uitbrengen. Lavelle heeft voor zijn Mo'wax-label dan ook een duidelijke stijl gedefiniëerd, waar de muzikanten aan moeten voldoen. Op deze manier is hij pionier geworden op het gebied van instrumentale hip hop en trip hop.

Zijn verzamel-cd Heads (1994) was al de beste compilatie van alle verschillende experimenten die er toen op dit gebied te vinden waren. En onlangs heeft Lavelle die lijn doorgezet met de vierdubbel-cd Heads2 (ook verkrijgbaar in twee losse delen) waarvoor een groot aantal bekende namen uit de dance hun meest omfloerste tracks hebben afgestaan.

In een aantal gevallen leverden ze nieuwe versies van bestaande nummers. Van Massive Attack is bijvoorbeeld Karmacoma te horen in een onherkenbare gedempte uitvoering. Veel van de nummers (van muzikanten als Money Mark, Beastie Boys, U.N.K.L.E., Tortoise) op Heads2 zijn gemaakt met een combinatie van computers, draaitafels en akoestische instrumenten. Het resultaat klinkt zachtaardig en ruist nog al eens (wat bijdraagt aan de sfeer van 'huisvlijt'), waarbij de ritmes klinken als kalme dub-reggae en vertraagde hip hop.

Al verworden sommige bijdragen tot een soort wazige triphop-ambient, de meeste nummers zijn avontuurlijke geluidscollages, die dankzij plotselinge verstoringen van de omfloerstheid behoorlijk naar de keel kunnen grijpen.

    • Hester Carvalho