Felle brand legt veemarkthal Leeuwarden in as

LEEUWARDEN, 25 NOV. Een felle uitslaande brand heeft zaterdagnacht de veemarkthal, kantoren en twee restaurants van het Expo Centre FEC in Leeuwarden volledig in de as gelegd. De schade bedraagt enkele tientallen miljoenen guldens.

De nieuwe evenementenhal, het onlangs geopende Europese agrarisch handelscentrum en de ijshal, die naast en achter de verwoeste hal staan, konden worden behouden. Brandweerlieden slaagden er op het laatste moment in waardevolle spullen - computerbestanden met registratiegegevens van vee - uit het afgebrande kantoor van het Fries Hollands Rundvee Syndicaat te halen. Ze deden dat door de ramen te rammen.

De brand brak uit in het ketelhuis van de oude Frieslandhal. De politie houdt rekening met brandstichting. De eerste melding was dat er enkele balen stro in de hal in brand stonden. Een getuige zag vier jongens bij de veehal, die zouden zijn weggerend toen het stro brandde. Gistermiddag is de politie een buurtonderzoek begonnen, dat vandaag wordt voortgezet.

Bij het bestrijden van het vuur, dat met een enorme rookontwikkeling gepaard ging, werden zeventig brandweerlieden van acht korpsen ingezet. Een brandweerman liep een enkelkwetsuur op, toen hij van een vijf meter hoge muur sprong om zich in veiligheid te brengen. De oude Frieslandhal, met een oppervlak van 20.000 vierkante meter, was drie jaar geleden nog voor enkele miljoenen guldens gerenoveerd.

Kortgeleden kreeg de hal nog een nieuwe vloer en nieuwe balies. Volgens directeur A. de Jong van het FEC gaan de veemarkten, de grootste van ons land, gewoon door. Morgen wordt die eenmalig in de evenementenhal gehouden. Daarna zullen er semi-permanente hallen op het terrein worden neergezet. In augustus moet de hal weer zijn opgebouwd.

Vanuit de veemarkthal starten ook traditiegetrouw de deelnemers aan een Elfstedentocht. Volgens de Leeuwarder burgemeester, H. Apotheker, geeft het geen problemen als de tocht deze winter zou doorgaan. In dat geval vertrekken de rijders uit de evenementenhal.

Op het moment dat de brand uitbrak was in de hal een feest aan de gang met zestig mensen. Zij konden op tijd naar buiten worden geleid. Dat gold ook voor de paar honderd bezoekers en circa honderd standhouders van een hobbybeurs, die in de evenementenhal aan de gang was.

Een van hen vertelde later dat niemand van hen de brand aanvankelijk serieus nam. “Er werd omgeroepen of we de hal langzaam wilden verlaten in verband met brand, maar niemand geloofde het. Iedereen reageerde heel laconiek.”

Enige standhouders sleepten na de brandmelding snel kostbare spullen uit de hal. De brandweer verbood dat, wat aanvankelijk tot woede bij de betrokkenen leidde. Een modelvliegtuigbouwer uit Holwerd: “Stel je voor dat je tien jaar aan een trein hebt gebouwd. Je levenswerk! En dan word je gewoon uit zo'n hal gegooid.” Maar al snel sloeg de boosheid om in paniek. Een andere standhouder: “Het vuur was op een gegeven moment nog maar op 300 meter afstand van ons. Dan is het wel even schrikken. Toen rende iedereen naar de uitgang.”

Achteraf bleken de 'reddingsacties' overbodig, want de hal bleef gespaard. De beurs ging gisteren gewoon door.