Doelman Moens maakt het PSV gemakkelijk

ALKMAAR, 25 NOV. Twee stoere mannen die achter hun doel voor een vrouw werden uitgemaakt, de voetbalsupporters in Alkmaar hielden het gistermiddag bij verbale agressie. Ze sloegen niet met staven maar zongen onschuldige liedjes over de boeren van de tegenpartij. Bij de competitiewedstrijd AZ-PSV (0-2) werden alleen beide keepers beledigd.

Ronald Waterreus van PSV heeft zijn donkerblonde haar los in de nek hangen, in de volksmond een 'matje' geheten. Oscar Moens van AZ draagt een staart in zijn donkere kapsel. Hij is een wijf zonder tieten, zongen de Eindhovense fans nadat Moens in de eerste helft twee keer was gepasseerd. “Zwaar kloten”, reageerde de doelman zijn frustraties af. Voetbaltaal is universeel.

De 23-jarige Moens maakte zijn pas verworven faam niet waar tegen PSV. Hij mocht zich beide tegendoelpunten aanrekenen. Aan de fraaie kopbal van de PSV'er Marcelo in het begin van de wedstrijd ging een foute uittrap van Moens vooraf. Vlak voor rust aarzelde hij bij een vrije schop van Luc Nilis, waardoor Jaap Stam de wedstrijd vroegtijdig kon beslissen. Moens verdient een Oscar, stond er op een spandoek aan de lange zijde. In werkelijkheid kreeg hij alleen een schouderklopje van zijn trainer. “Hij was duidelijk nerveus. Misschien heeft hij de lat voor zichzelf te hoog gelegd”, sprak coach Theo Vonk na afloop.

Moens speelde in alle vertegenwoordigende elftallen. In clubverband keepte hij achtereenvolgens bij MSV'71 uit Maassluis, Ajax 2, Excelsior, Go Ahead Eagles en dit seizoen bij AZ. Vier profclubs in een periode van zes jaar. “Ik ben een egotripper”, verwoordde hij zijn gebrek aan clubliefde in het weekblad Voetbal International.

Als het aan de ambitieuze sportman ligt, staat binnenkort een buitenlandse club op de stoep. Het Spaanse Valencia zou belangstelling hebben getoond. Moens wil het gerucht niet ontkennen. “Als het aanbod goed is, ben ik zo vertrokken.” In eerdere vraaggesprekken mijmerde hij over de Zuideuropese levensstijl. “Wij leven in Nederland veel te gehaast. Ik houd meer van een relaxte sfeer. Een lekker wijntje en een sigaretje in de zon.”

Dat is een ander verhaal dan de grauwsluier die gistermiddag over de Alkmaarderhout hing. Alsof Moens bevangen was door de koude en de regen, zo ongelukkig speelde hij tegen PSV. Bij een mooie vrije trap van Nilis stond hij in de tweede helft als aan de grond genageld. De bal werd door de lat gekeerd, de keeper stond erbij en keer ernaar. “Deze wedstrijd moeten we maar gauw vergeten.”

Moens is een atletische doelman met een goede reflex, een prachtige stijl en een sterk gevoel voor het showelement. Het liefst doet hij een paar passen opzij, om de bal nog fraaier uit de hoek te kunnen duiken. Op de training maakt hij hoge voorzetten met één hand onschadelijk, zoals de Colombiaanse keeper René Higuita pleegt te doen. Een ander idool is de Portugese doelman Victor Baía, wiens stijlvolle reddingen bij Moens veel indruk maken. Hij heeft een paar jaar geleden zelfs het kapsel overgenomen van zijn beroemde collega die dit seizoen bij Barcelona furore maakt.

Tegen PSV bleef Moens een paar keer als het ware in de lucht hangen, zoals Jan van Beveren zich in een minder recent verleden onderscheidde. Met Van Beveren wordt hij inderdaad vergeleken. De voormalige keeper van Sparta, PSV en het Nederlands elftal is tegenwoordig postzegelverzamelaar in Dallas. Toen Van Beveren onder de lat stond, lag Moens nog in de wieg. “Ik heb veel verhalen van horen zeggen. Ik heb nog nooit een beeld van hem gezien. Helaas. Ik zou graag eens een bandje van Van Beveren willen afdraaien.”

Alle prachtige voorbeelden ten spijt, keepte Moens gistermiddag een ongelukkige wedstrijd. Zijn uittrap was zwak, zijn meeverdedigen bleef beperkt tot een enkele sliding, zijn timing bij hoge ballen was niet erg gelukkig. Moens is een zogenaamde lijnkeeper die buiten zijn doelgebied een onzekere indruk maakt. Wat dat betreft lijkt hij inderdaad op Van Beveren, maar die speelde in de zestiger en zeventiger jaren, toen een doelman nog niet hoefde mee te voetballen.

Samen met Sander Westerveld van Vitesse wordt Moens een grote toekomst voorspeld. Twee ijdele keepers in kleurrijke outfit, die de zweefduik tot kunst hebben verheven. Ze tonen kwaliteit maar spelen nog te wisselvallig. Moens weet waar het aan schort. “Gewoon een gebrek aan ervaring. Een keeper is pas op zijn 27ste op zijn hoogtepunt. Ik heb nog een paar jaar voor de boeg. Ik moet nog rustiger worden. En beter leren anticiperen.”

Moens wees afgelopen zomer een aanbieding van PSV van de hand. AZ bood hem verrassend genoeg een hoger salaris en bood hem ook een reële kans op een basisplaats. Spelend in Alkmaar krijgt Moens in elk geval veel meer ballen dan in Eindhoven. AZ is een serieuze degradatiekandidaat en moet maar hopen op de bevliegingen van een bevlogen doelman.

Aan de hatelijke spreekkoren zal het niet liggen. Als Moens een bal moet oprapen achter de reclameborden, hoort hij de verwensingen doorgaans gelaten aan. “Ik ben trots op mijn uiterlijk. Hoe harder ze tegen me tekeer gaan, hoe beter ik normaal gesproken ga keepen. Vandaag was niet normaal.”

    • Jaap Bloembergen