De Milliano als CDA-lijsttrekker

Als Lodders echter volhardt in haar 'nu niet, en nooit niet' tegen het lijsttrekkerschap, koerst de partij in volle vaart af op een soort duo-baan voor Enneüs Heerma en Jaap de Hoop Scheffer.

De nummers één en twee van de CDA-fractie zijn op dit moment de enige twee in de CDA-oligarchie die de functie van lijsttrekker ambiëren. Als dat gebeurt lopen ze het risico het zelfde commentaar te krijgen als het duo Aantjes-Andriessen eind jaren zeventig. Over de beide leidslieden van ARP en KVP ging de grap dat de één naar links en de ander naar rechts knipperde, met als gevolg dat het voertuig zelf - het toen nog nieuwe CDA - door het midden zwabberde.

Maar er is ook nog een kans dat er een dark horse opduikt. Partijvoorzitter Hans Helgers gaf vrijdag voeding aan speculaties daarover door in Het Parool te verklaren dat de nieuwe lijsttrekker risico's moet durven nemen, geen oud, overbekend gezicht moet zijn, maar juist een 'nieuwe beelddrager' van de christen-democratie moet vertegenwoordigen. Zaterdag werd de partijraad van het CDA bezocht door een man die geheel aan dit profiel beantwoordt, die al weer sinds enige tijd lid is van het CDA, en die sinds kort de handen vrij heeft: Jacques de Milliano.

Dat deze 'Arts zonder grens' die kortgeleden nog de killing fields van Rwanda bezocht risico's durft te nemen, behoeft geen betoog. Als barmhartige samaritaan van de late twintigste eeuw past hij perfect in het nieuwe, maar ook herkenbare beeld dat het CDA van Helgers wil promoten. “Hulp bieden is niet vrijblijvend, voor mij is dat een plicht', zei De Milliano enige tijd geleden tegen de CDA-krant. Bovendien vertegenwoordigt deze jonge veertiger precies de leeftijdscategorie waarin Helgers wil investeren.

Bij Artsen zonder Grenzen hielden ze al enige tijd rekening met eventuele politieke ambities van hun oprichter, zeker sinds De Milliano, deze zomer, geen directeur meer is, maar de minder tijdrovende functie van bestuursvoorzitter van dezelfde organisatie bekleedt. Men had er echter op gegokt dat hij Jan Pronk zou willen opvolgen. Immers, Bernard Kouchner, oprichter van Medecins sans Frontières, was onderminister van Humanitaire Actie en Gezondheidszorg onder de socialist Mitterrand. De keuze van De Milliano voor het CDA is voor nogal wat artsen-zonder-grenzen dan ook een verrassing. Voor nogal wat christen-democraten trouwens ook. (KV)