Bod KPN op TNT opnieuw verlengd

Koninklijke PTT Nederland (KPN) heeft zijn bod op TNT opnieuw verlengd. Aandeelhouders van het Australische transportconcern krijgen nog tot 12 december de tijd om hun stukken aan te bieden. Inmiddels bezit KPN 32,5 procent van de gewone aandelen en 22,6 procent van de uitstaande converteerbare preferente aandelen TNT.

Verder heeft KPN de betalingstermijn aanzienlijk verkort. Aandeelhouders die hun stukken aanbieden, krijgen betaald binnen vijf dagen nadat het Nederlandse post- en telecombedrijf het bod gestand doet. Aanvankelijk lag die termijn op 30 dagen. Volgens een woordvoerder moet deze geste het bod voor de aandeelhouders aantrekkelijker maken.

KPN biedt 2,45 Australische dollar per aandeel TNT. Verhoging van het bod zit er niet in. “De prijs is definitief tenzij er alsnog een concurrerend bod komt. Maar we zitten nu zover in de tijd dat die kans klein is”, meent de woordvoerder.

KPN zal het bod gestand doen als er 90 procent van de stukken is aangeboden. Bij die grens mag het Nederlandse concern de resterende aandeelhouders uitkopen. Niet alle aandeelhouders zijn even enthousiast. Bankers Trust Australië, met een belang van 19 procent de grootste aandeelhouder, heeft al laten weten dat zij het bod te laag vindt. TNT telt zo'n twintig grootaandeelhouders, die gezamenlijk 80 procent van de aandelen in handen hebben. Met een aantal van deze institutionele beleggers onderhoudt KPN nauw contact.

Oorspronkelijk liep het bod tot 19 november. De eerste verlenging duurde tot 3 december. KPN sluit een nieuwe verlenging na 12 december niet uit. Mocht de Nederlandse multinational op die datum opnieuw over onvoldoende stukken beschikken, dan behoort het intrekken van het bod tot de mogelijkheden.