Bisschop van O-Timor ontkent uitlating

DILI, 25 NOV. De Oost-Timorese bisschop Carlos Belo, aan wie dit jaar de Nobelprijs voor de vrede is toegekend, heeft ontkend dat hij Indonesische soldaten er woordelijk van heeft beschuldigd de inwoners van Oost-Timor te behandelen als “schurftige honden”.

Bisschop Belo houdt wel vol dat sprake is van terreur en intimidatie onder de bevolking. De bisschop zei dat vandaag in Dili, de hoofdstad van Oost-Timor, een voormalige Portugese kolonie die in 1976 werd ingelijfd door Indonesië. Hij reageerde op de weergave van een vraaggesprek met hem in het Duitse weekblad Der Spiegel. Met name het gewraakte citaat over de behandeling als honden wekte grote woede in de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Vanochtend demonstreerden in Dili opnieuw zo'n 500 studenten voor het kantoor van bisschop Belo. De studenten bepleiten onafhankelijkheid van Oost-Timor, en beschuldigen het Indonesische leger ervan de Oost-Timorezen slecht te behandelen. Ze vinden dat bisschop Belo gelijk heeft met zijn kritiek. Zelf zei Belo dat “ik als bisschop de morele plicht heb om te spreken namens de armen en de eenvoudige mensen die, geïntimideerd en geterroriseerd als ze worden, zichzelf niet kunnen verdedigen”. (Reuter)