Amsterdamse beurs zet reeks records voort

AMSTERDAM, 25 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen, nadat vrijdag het zoveelste record van dit jaar werd bereikt, de draad opgepakt waar zij hem vorige week heeft laten liggen. Over een breed front gingen de aandelenkoersen weer flink omhoog.

AMSTERDAM “Het Damrak staat in lichterlaaie”, zo omschreef een handelaar de stemming. De obligatiemarkt lag wel onder druk. Maar de aandelenmarkt had alles mee. Zij bevond zich in het kielzog van Wall Street. Pond sterling en dollar waren vast gestemd en berichten over ABN Amro en KLM droegen ook aan de feestvreude bij. Daarenboven speelt een zekere “onderbelegging” bij institutionele beleggers een rol. Verzekeringsmaatschappijen krijgen tegen het eind van het jaar veel extra geld binnen uit fiscaal aantrekkelijke koopsompolissen. Ook de optiebeurs blies haar partijtje mee. Tenslotte, en dat was volgens handelaren een belangrijke factor, is er bij beleggers sprake van een “angststemming”: zij willen de boot niet missen.

De beursbarometer AEX stoof na de opening omhoog naar 623,12, een winst van 8,35 punt. Laat in de ochtend was er nog altijd een winst over van 5,82 punt op 621,29.

De verklaring dat de staat en KLM onderhandelen over de verkoop van het staatsbelang, stimuleerde de koers van de luchtvaartonderneming in een overigens vast gestemde markt. KLM klom 1,90 gulden op 43,50 gulden. Het inkopen en intrekken van aandelen door KLM is prettig voor de andere aandeelhouders omdat het dividend met minder gegadigden hoeft te worden gedeeld. Begin 1994 deed KLM nog een flinke aandelenemissie. Het belang van de staat bleef toen constant op 38,2 procent. ABN Amro, dat vrijdag een grote overneming in de VS bekendmaakte, ging nog eens 2,40 gulden omhoog naar 112,10. Maar ook elders kon het niet op. Zo schoot Akzo 1,70 gulden omhoog naar 225,60 gulden, DSM 2,80 gulden naar 164,80 gulden, Koninklijke Olie 3,10 gulden naar 290,30 gulden, Philips 1 gulden op 65,60 gulden en dochter Polygram 1,90 gulden op 85,60 gulden. Unilever werd maar liefst 3,20 gulden duurder op 289,70 gulden.

Op de lokale markt ging het net als vrijdag een stuk rustiger toe. Hightech-fondsen zoals ASM Lithography, Simac, CMG en LCI ontmoeten enige belangstelling.

De Italiaanse lire is op de eerste dag van zijn hernieuwde lidmaatschap van het Europees Monetaire Stelsel (EMS) op de valutamarkten in Europa hoger geopend. In Amsterdam deed de Italiaanse munteenheid 1,1295 per duizend lire. Vrijdagmiddag was dat nog 1,1225. De Europese ministers van Financiën en de centrale-bankpresident besloten gisteren de lire na vier jaar weer op te nemen in het EMS.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio sloot de Nikkei-index dank zij aankopen van kwaliteitsfondsen, zoals de auto-industrie, 77,46 punten hoger op 21.293,57. Er gingen ongeveer 300 miljoen aandelen om tegen 280 miljoen op vrijdag.