Abchazië houdt toch omstreden verkiezingen

SOECHOEMI, 25 NOV. Sporadische gevechten en een reeks bomaanslagen hebben in Abchazië, de separatistische republiek die zich van Georgië heeft afgescheiden, de parlementsverkiezingen overschaduwd.

Volgens het Abchazische ministerie van Binnenlandse Zaken hebben Georgische 'terroristen' met granaatwerpers en automatische wapens aanvallen uitgevoerd op Abchazische doelen in het grensgebied. Bij de aanvallen werd een Abchazische politieman gewond. Drie stembureau's werden beschadigd. Ook werden zeven bomaanslagen gepleegd. Met de aanvallen zouden de Georgiërs de verkiezingen hebben willen verstoren.

Volgens de voorzitter van de Abchazische kiescommissie zijn zaterdag 26 parlementariërs gekozen, 19 etnische Abchaziërs, twee Georgiërs en vijf leden van andere nationale minderheden. Voor negen zetels van het parlement moet een tweede ronde worden gehouden.

De verkiezigen voor het nieuwe Abchazische parlement zijn fel veroordeeld in Georgië, omdat ze vooruitlopen op een politieke regeling van het conflict tussen Georgië en de autonome republiek die zich in 1993 afscheidde en de zelfstandigheid uitriep. Ook de internationale gemeenschap heeft de verkiezingen veroordeeld, met hetzelfde argument, en met het argument dat ze een vreedzame oplossing van het conflict compliceren en de spanning opdrijven. Ook vindt de internationale gemeenschap dat in Abchazië pas een parlement kan worden gekozen als de 200.000 Georgiërs die Abchazië zijn ontvlucht, weer zijn teruggekeerd. Georgië heeft zaterdag een referendum gehouden onder deze vluchtelingen. Ze konden zich daarin uitspreken over de vraag of de verkiezingen in Abchazië geldig zijn. Van de 180.000 vluchtelingen die kwamen stemmen vonden slechts zeventig de verkiezingen in Abchazië legitiem. (Reuter, AP, AFP)