VVD Haarlem legt motie naast zich neer

HAARLEM, 23 NOV. De VVD-fractie in de Haarlemse gemeenteraad verbindt geen gevolgen aan de motie van wantrouwen die de plaatselijke ledenvergadering woensdag aannam tegen de fractie, inclusief twee wethouders.

De motie vormde het voorlopig sluitstuk van een strijd die al twee jaar woedt tussen de Haarlemse VVD en de raadsfractie. De leden zijn van mening dat de fractie te weinig luistert naar wat bij de achterban leeft. Vooral het stemgedrag van de fractie over de bestemming van het voormalige Enschedé-terrein is de leden een doorn in het oog. Eind vorige maand ging de gemeenteraad na drie jaar overleg akkoord met het bouwproject De Appelaar, dat voorziet in de bouw van een schouwburg, een rechtbank, winkels en een parkeergarage op dit terrein. De VVD-raadsfractie stemde voor.

“De Appelaar was de druppel die de emmer deed overlopen”, aldus het voormalig VVD-raadslid B. Thöne. De Haarlemse bevolking was vrijwel massaal tegen dit plan. Uit een enquête die het Haarlems Dagblad in september liet uitvoeren, bleek dat 74 procent van de ondervraagden een voorkeur had voor een alternatief plan, waarbij de schouwburg op de oude locatie zou blijven. Ook het grootste gedeelte van de VVD-leden schaarde zich achter dit alternatief, maar de VVD-fractie verkoos tot woede van de leden het oude plan. Volgens Thöne zijn de fractieleden herhaaldelijk gewaarschuwd dat ze meer naar de leden moesten luisteren.