Tribune

Ajax is druk op zoek naar een opvolger voor trainer Louis van Gaal. Johan Cruijff leek een logische oplossing, maar hij voelt er nog weinig voor. Wat nu?

Youp van 't Hek, cabaretier en Ajax-fan: “De trainer moet in ieder geval brutaal zijn, Amsterdams. En geen regenjas dragen. Hij mag ook best een beetje herrie maken. Niet zo'n grijze, al zal Ajax die ook niet nemen. Van Praag weet namelijk best waar hij mee bezig is. Als hij maar geen advies vraagt aan Staatsen, want dan wordt het niks. Iemand als Co Adriaanse of Cruijff lijkt me heel geschikt. Maar het is graag of niet en dat geldt ook voor Cruijff. Tenslotte moet je om de trainer kunnen lachen. Ik vond Van Gaal geweldig, zoals hij tegen journalisten tekeer ging. Ervaring vind ik minder belangrijk. Want met dat spelersmateriaal krijg ik de ploeg ook wel aan het winnen.”

Willem van Hanegem, voetbalanalyticus: “Ik zou het eigenlijk niet weten. Het zal wel iemand worden met veel ervaring, want Ajax is geen club waar je de tijd krijgt om iets op te bouwen. Het zou gek zijn als je zo veel successen hebt behaald en je haalt een trainer die net begint. Toen Van Gaal werd aangesteld, lag het anders. Dit team staat, hij kreeg wat meer tijd. Maar dan moet je nog geluk hebben, want anders was hij ook zo vertrokken. Ik kan je geen naam van een opvolger geven. Cruijff is het even zat. Zijn hoofd staat er nu niet naar en dan heeft hij gelijk dat hij nee zegt. Het meest ideale lijkt me dat het een Nederlander wordt.”

Ruud Stokvis, sportsocioloog: “De trainer moet in de eerste plaats beschikken over een dikke huid, want de vergelijking met Van Gaal zal altijd negatief voor hem uitpakken. Hij moet dus tegen een ongunstige opinie kunnen. Daarnaast moet hij de spelers opnieuw vertrouwen geven. Daar is overwicht voor nodig. In Nederland zie ik er maar een die die combinatie in zich heeft en dat is Dick Advocaat. Cruijff is bang dat hij die dikke huid niet heeft. Ik denk dat hij de baan daarom niet aandurft. Inderdaad, ik denk dat hij het niet aankan.”

Leo van Veen, trainer van Go Ahead Eagles en ex-Ajacied: “Johan Cruijff is voor mij de enige. Hij heeft nog geen nee gezegd, hij beslist pas in februari. Waarom zou de club daar niet op kunnen wachten, voor Ajax begint het seizoen toch ook pas in juli?”

Jack van Gelder, voetbalcommentator: “Ik heb er uitvoerig over nagedacht en ik heb echt geen enkel idee wie het moet worden. Dat klinkt uitermate stom, maar iedereen die Van Gaal opvolgt zal afgaan. Je kunt het niet beter doen dan hij. De enige hoop voor de nieuwe trainer is dat de neergaande spiraal waarin Ajax nu verkeert, wordt doorgetrokken. Als Ajax vijfde wordt in de competitie en wordt uitgeschakeld in de Champions League, is het wat makkelijker instappen. Maar ik vermoed dat ze zich nog zullen herstellen. Of het wat uitmaakt als het een buitenlander wordt? Ik denk het niet. Kovacs werkte ook goed na Michels. Maar echt waar, ik weet niet wat wijsheid is.”

Jaap Uilenberg, scheidsrechter: “Het moet in ieder geval een trainer worden die de cultuur en speelwijze van Ajax, vanaf het jongste jeugdelftal, kent. Daarmee zeg ik eigenlijk al dat hij een Nederlander moet zijn. Iemand die de mogelijkheid heeft een elftal op te bouwen, want dat lijkt me volgend jaar nodig bij Ajax. Bijvoorbeeld Co Adriaanse, hij doet goed werk in de jeugdopleiding en heeft in ieder geval bewezen veel in zijn mars te hebben. Henk ten Cate lijkt me ook een hele goede, hij heeft bij Go Ahead Eagles en Sparta goed werk geleverd. Ervaring vind ik minder belangrijk. Tenslotte was Van Gaal als trainer ook niet zo bekend toen hij werd aangesteld.”

Barry Hulshoff, trainer van het Belgische Beerschot en oud-Ajacied: “Het is niet aan mij om namen te noemen, maar het moet iemand uit de Ajax-school worden. Buitenlanders hebben bijna nooit gefunctioneerd en we hebben in Nederland capabele trainers genoeg. Intern heeft Ajax nu niemand die het van Van Gaal over kan of wil nemen, maar er zijn veel trainers die ooit iets met de club hebben gehad. Zoals Ajax nu draait, is het niet zo'n opgave om Van Gaal op te volgen, maar wel als je ziet wat hij in het verleden gepresteerd heeft.”

    • Orkun Akinci