Sport7 deponeert bij bond schadeclaim na schrappen live-verslag

ROTTERDAM, 23 NOV. Sport7 heeft gisteren een schadeclaim ingediend bij de KNVB omdat de nieuwe sportzender niet in staat wordt gesteld de wedstrijd Feyenoord-Ajax live uit te zenden. Burgemeester Peper van Rotterdam heeft de wedstrijd die voor morgenavond zes uur op het programma stond om “veiligheidsredenen” vervroegd naar half drie.

Sport7 zendt vanaf 18.45 uur een samenvatting van drie kwartier uit. Studio Sport mag vanaf 20.45 uur een kwartier beelden van de klassieker laten zien. Het duel zou om zes uur beginnen om een live-uitzending mogelijk te maken.

Dinsdag dreigde Sport7 al met een claim tegen de KNVB als de bond er niet voor zou zorgen dat de wedstrijd op een tijdstip zou worden gespeeld dat de sportzender live verslag zou kunnen doen. In een brief verwees directeur H. Kivits van Sport7 naar de overeenkomst die zijn zender heeft met de bond en waarvoor de zender 140 miljoen gulden per jaar betaalt. In zakelijke bewoordingen roept Kivits daarin de KNVB op te bevestigen dat Sport7 haar rechten “uit de overeenkomst volledig en onverkort zal kunnen blijven uitoefenen”. Hij vraagt de bond ook hem “schriftelijk te informeren” welke maatregelen getroffen worden om de overeenkomst met Sport7 gestand te doen.

Het bestuur van de sectie betaald voetbal van de KNVB stuurde vervolgens een brandbrief naar de clubs waarin werd gesteld dat het bestuur zou opstappen als de clubs de rijen niet zouden sluiten. Gisteren werd op initiatief van Excelsior een vergadering voor vandaag belegd om zich over de brief te beraden. Om overleg tussen de KNVB en Feyenoord niet te frustreren, werd die bijeenkomst op verzoek van de bond geschrapt.

Eerder al werd Sport7 getroffen door een maatregel van Feyenoord-voorzitter Van den Herik. Die verbood de live-uitzending van Feyenoord-NAC omdat er niet voldoende kaartjes waren verkocht. De claim die Sport7 bij de KNVB heeft gedeponeerd, heeft ook betrekking op deze wedstrijd. Sport7 had de rechten voor live-uitzending verkocht aan Filmnet.

In een conflict tussen Feyenoord en de KNVB bepaalde het gerechtshof in Amsterdam onlangs dat de thuisclub, en niet de voetbalbond uiteindelijk beschikt over de live-uitzendrechten van thuiswedstrijden. Toen al rees binnen de organisatie van Sport7 de vraag of de KNVB in februari niet rechten heeft verkocht die ze helemaal niet bezat. Daarbij werd al een noodscenario geschilderd waarbij Sport7 een enorm bedrag moest verhalen op de KNVB.