'Miljardendoder' ABN Amro sleept overname prijs binnen; Apotheose baart een nieuw record

ROTTERDAM, 23 NOV. Na een rommelige week, waarin de aandelenkoersen richtingloos leken na de eerdere recordregen, bracht vrijdagmiddag een apotheose. 's Ochtends koerste de beurs naar een nieuw record en 's middags zorgden twee opmerkelijke overnames voor een nieuwe impuls.

De graadmeter van de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX beursindex, sloot gistermiddag meer dan zeven punten hoger op 615,47, een stand die nooit eerder werd bereikt. De index sloot meer dan zes punten hoger dan vorige week vrijdag. De Amerikaanse effectenbeurs, die traditioneel de nodige invloed heeft op het sentiment aan het Damrak, ondersteunde de koerswinsten met een onafgebroken serie records.

Ook de Amerikaanse hoogtepunten overrompelen menige beleggingsdeskundige: in de financiële wereld wordt een verkiezingsoverwinning op main street van een Democratische president doorgaans uitgelegd als slecht nieuws voor Wall Street.

Beleggers, handelaren en speculanten hadden niet te klagen over nieuws deze week. De koers van Endemol kreeg een opkikker van de beslissing van grootaandeelhouders J. van den Ende en J. de Mol om het aandelenbelang van de theater- en mediaproduktiemaatschappij in de verliesgevende zender Sport7 over te nemen. Stork sleepte een order van de aardoliemaatschappij NAM ter waarde van 1 miljard gulden in de wacht. Bank en verzekeraar ING rapporteerde derde kwartaalcijfers en verhoogde zijn winstprognose. En gisteren meldde ABN Amro een overname ter waarde van 3,2 miljard gulden in Amerika, terwijl uitgever De Telegraaf de regionale krant De Gooi- en Eemlander inlijft.

Stork sloot gisteren met zeven dubbeltjes verlies op 57,80 gulden. Het concern, dat eerder de aandacht trok door de overname van Fokker Aviation, gaat de komende tien jaar de installaties van het Slochteren-gasveld renoveren. De 'order van de week' zorgde op de beurs voor een opmerkelijke koerswinst van de aandelen.

De koers tikte donderdag even tegen het plafond van 60 gulden, maar kon de hindernis niet nemen. Stork gelt op de beurs een beetje als een eeuwige belofte, die net als sommige wielrenners, de gewekte verwachtingen nooit helemaal waarmaakt. Het concern legt zich toe op kennisintensieve service- en onderhoudsdiensten voor de industriële kapitaalgoederensector, maar heeft moeite de beleggingsanalisten duidelijk te maken waar de winst in het concern wordt gemaakt en hoe het resultaat zich zal ontwikkelen.

Endemol sloot de week af op een koers van 58,60 gulden. De verkoop van het aandelenpakket in Sport7 kwam dinsdagochtend als een bevrijding. De verliezen van Sport7 en de bestuursperikelen bij de KNVB en het verloren tussenvonnis bij het Amsterdamse gerechtshof over de uitzendrechten lagen Endemol zwaar op de maag.

ING, een van de aandeelhouders in de sportzender, kwam donderdag met een verhoging van zijn winstverwachting, nadat de winst per aandeel in het derde kwartaal met 17,5 procent was gestegen tot 3,23 gulden. In het wiselvallige schadebedrijf is het dieptepunt van de cyclus gepasseerd, het stabiele levensverzekeringenbedrijf blijft groeien en de bank verdient geld als water op de internationale financiële markten.

De verwachting van een hogere winst per aandeel werd omgezet in een prognose van een duidelijk hogere winst, hetgeen impliceert dat de stijging tussen de 7 en 12 procent zal uitkomen. De bijstelling was door financiële analisten verwacht: ING wordt bestuurd door conservatieve rekenmeesters, die de winstverwachting in de loop van een jaar gedegen opbouwen. De beurs reageerde aanvankelijk negatief, maar gisteren deelde het financiële concern in de koopwoede. De koers sloot zeven dubbeltjes hoger op 59,50 gulden.

Het babyvoedingsbedrijf Nutricia was een van de grote winnaars en sloot vrijdag op een koers van 254,30 gulden. Beleggers ruilen aandelen CSM, die wel een volle kas heeft maar een winstgroei van niet veel meer dan acht procent laat zien, in aandelen Nutricia. De kas van Nutricia is na de overname van 900 miljoen gulden van de Duitse Milupa vorig jaar weliswaar leeg, maar de winstgroei wordt in dubbele cijfers geschreven.

De overname van De Gooi- en Eemlander stuwde de koers van De Telegraaf met 1,10 gulden omhoog naar 37,50.

De prijs voor de overname van de week ging naar ABN Amro, die voor 1,9 miljard dollar (omgerekend 3,2 miljard gulden) de Amerikaanse bank Standard Federal koopt, de grootste spaarbank in de Midwest. De koers van 'miljardendoder' ABN Amro schoot 4,40 gulden omhoog naar 109,70 gulden. De koersexplosie trok de hele markt mee omhoog.

De komende week staan opnieuw kwartaalcijfers op het agenda. Woensdag komt het transportbedrijf Nedlloyd met de resultaten over het derde kwartaal, donderdag volgen Ahold en Fortis Amev.

    • Menno Tamminga