Lire keert vrijwel zeker terug in EMS

BRUSSEL/ROME, 23 NOV. De Italiaanse lire keert dit weekeinde zeer waarschijnlijk terug in het wisselkoerssysteem van het Europese Monetaire Stelsel (EMS). Daarmee zal Italië voldoen aan een belangrijke voorwaarde voor deelname aan de Economische en Monetaire Unie die in 1999 ingaat.

Vandaag zal volgens diplomatieke kringen in Brussel en Rome het monetair comité van de Europese Unie bijeenkomen voor overleg over de centrale koers (spilkoers) die de Italiaanse munt tegenover de andere Europese valuta's moet krijgen. Nederland vaardigt doorgaans thesaurier-generaal H. Brouwer naar het comité af.

President Fazio van de Italiaanse centrale bank bevestigde gisteren dat Italië formeel het verzoek tot terugkeer van de lire in het EMS heeft ingediend. De Italiaanse premier Prodi noemde het besluit daarover “een kwestie van dagen”. Beslissingen over valuta's vallen in Europees verband vrijwel altijd in het weekeinde omdat dan de valutamarkten dicht zijn.

In het EMS zijn de munten van de meeste EU-lidstaten met elkaar verbonden. De EMS-valuta's hebben een vastgestelde spilkoers tegenover elkaar, waarvan zij maximaal 15 procent naar boven of beneden mogen afwijken. Alleen Nederland en Duitsland hanteren onderling een nauwere 'bandbreedte' van 2,25 procent. In september 1992 werd de lire door Italië uit het EMS gehaald nadat de munt bezweek onder grootscheepse speculatie op de valutamarkt. Ook het Britse pond verliet toen het EMS.

Waarnemers verwachten vandaag in Brussel een harde discussie over de nieuwe spilkoers van de lire. Analisten gaan uit van rond 1000 lire voor een Duitse mark. Gisteren was de wisselkoers daar op de valutamarkt, met 999 lire per mark (11,22 gulden per 10.000 lire) dichtbij.

Frankrijk heeft er geen geheim van gemaakt uit concurrentie-overwegingen graag een duurdere lire te zien. De Italiaanse regering ziet om dezelfde reden liever het tegendeel. Wisselkoersstabiliteit gedurende twee jaar is een van de vijf toetredingscriteria voor de EMU, die per 1999 van start moet gaan. Die formulering wordt door de meeste EU-lidstaten gelijkgesteld aan twee jaar lidmaatschap van het EMS. (AFP, AP, Reuter)