Landen niet eens over troepen voor Zaïre

STUTTGART, 23 NOV. Landen die bereid zijn troepen te leveren voor een multinationale troepenmacht die vluchtelingen in Oost-Zaïre moet helpen, verschillen van mening over aantallen vluchtelingen in het gebied. Dat is gisteren gebleken op een bijeenkomst in het Duitse Stuttgart, waar door militairen tot komende zondag verder zal worden gesproken over de vraag of een troepenmacht nog wel nodig is.

Volgens de Canadese generaal Maurice Baril, die de troepenmacht zou leiden, hangt het van het aantal vluchtelingen af in hoeverre een troepenmacht geformeerd moet worden. Volgens hulpverleningsorganisaties bevinden zich in het gebied nog 700.000 vluchtelingen. De Amerikaanse generaal Edward Smith meldde gisteren evenwel dat op basis van onderzoek niet meer dan 100.000 tot 175.000 vluchtelingen zich in het gebied ophouden. Smith trok daarbij de conclusie dat een troepenmacht niet nodig was.

Het onderzoek van Smith wordt fel tegengesproken door de UNHCR. Woordvoerder Ray Wilkinson van de VN-organisatie voor vluchtelingen zei dat tenminste 500.000 vluchtelingen op verschillende punten zich door het gebied bewegen en dat deze mensen snel hulp moeten hebben. Hij noemde de bewering van Smith dat een grote groep vluchtelingen zich zuidelijk van Goma in de richting van Rwanda begeeft, “absurd”.

Volgens de UNHCR is het onduidelijk in welke richting de groepen zich bewegen. De UNHCR zegt tot de schattingen van de aantallen te zijn gekomen op basis van satellietfoto's. In Afrika mogen leden van de organisatie echter niet het kampement in Goma uit. De stad zou door Rwandese militairen tot militair gebied zijn verklaard.

De Canadese generaal Baril zegt vorige week bij een vlucht over het gebied ruim 100.000 mensen te hebben waargenomen bij het Kivu-meer. Volgens hem is een troepenmacht nog altijd nodig.

Het belang van grootschalige internationale hulp aan een half miljoen Rwandezen in Oost-Zaire nam af toen vorige week een golf vluchtelingen het gebied begon te verlaten. De Verenigde Staten vonden het sturen van soldaten niet langer nodig. (AFP, Reuter)