KRUIDENDUMPLINGS

Een hartige stoofpot verdient deze smakelijke kruidendumplings. Het geheim van lichte en luchtige dumplings is dat u ze direct boven sudderend vocht stoomt, waarbij het vocht nooit hard mag koken.

Gebruik een ruime pan en voldoende kooknat zodat de dumplings makkelijk kunnen uitzetten. U kunt de dumplings bovenop de stoofschotel stomen (zorg dat er minstens 5 centimeter kooknat boven de andere ingrediënten is) of in circa 1 liter bouillon. Doe het deksel op de pan zodra u de dumplings er allemaal in hebt gedaan en laat de pan dan 15 minuten afgedekt. Controleer of de dumplings gaar zijn door er een satéstokje in te steken. Als het stokje er schoon uitkomt, zijn ze gaar. Dumplings moeten nooit met een mes gesneden worden (dan raakt de stoom opgesloten en worden ze papperig), maar met een vork uit elkaar gescheurd. Voor circa 6 dumplings:

150 gram zelfrijzend bakmeel

1 dessertlepel bakpoeder

1 theelepel zout

1 ei

melk

6 eetlepels fijngehakte gemengde verse kruiden als peterselie, kervel, selderij, tijm, rozemarijn en bieslook

circa 1 liter bouillon

Zeef de bloem met het bakpoeder en zout boven een kom. Breek het ei in een maatbeker en klop los. Giet er zoveel melk bij dat u 1,25 deciliter hebt en klop tot het mengsel goed gemengd is. Klop het ei-melkmengsel geleidelijk door het bloemmengsel tot een stijf beslag. Schep er de kruiden door.

Breng de bouillon tegen de kook aan in een ruime pan. (U kunt de dumplings ook bovenop de stoofschotel stomen.) Vorm circa 6 dumplings met behulp van een grote lepel en laat ze in het kooknat glijden en zorg dat ze elkaar niet raken. Doe het deksel onmiddellijk op de pan en laat ze in circa 15 minuten gaar stomen. Dien direct op.

    • Kim Maclean