Krajicek moet 'gewoon winnen' van Becker

HANNOVER, 23 NOV. Twee spelers uit de top-vijf verslaan in één week - Richard Krajicek kon zich gisteravond na zijn overwinning op Thomas Muster (7-6, 6-7 en 6-3) niet herinneren wanneer hem dat voor het laatst was gelukt. “Ik wist niet meer hoe het voelde”, zei Krajicek. Door de zege plaatste de Wimbledon-kampioen zich verrassend voor de halve finale van het wereldkampioenschap tennis in Hannover. Titelhouder Boris Becker is vanmiddag zijn tegenstander.

“Dat wordt emotioneel”, keek Krajicek vooruit. “De enige manier om die 16.000 Duitse toeschouwers stil te krijgen is gewoon winnen.” Bij winst speelt Krajicek morgen tegen de winnaar van het duel tussen Goran Ivanisevic en Pete Sampras. De Amerikaanse nummer één kwalificeerde zich gisteren door een regelmatige overwinning op de Rus Jevgeni Kafelnikov: 6-4 en 6-4.

Voor de wedstrijd tegen Muster had hij zich weer eens ouderwets de zenuwen gemaakt, bekende Krajicek na afloop. “Ik had in geen tijden een écht belangrijke wedstrijd gespeeld. Meestal raak ik pas gespannen vlak voor ik de baan op moet. Nu liep ik vanmiddag de wedstrijd al in mijn hoofd te spelen. Ik had moeite met de druk.” Bovendien ligt het spel van de Oostenrijkse gravelspecialist hem niet. “Ik speel liever tegen Becker. Dat gaat zo snel, dat is alleen reageren en improviseren. Muster speelt langzaam. Zelfs tijdens rally's kreeg ik de tijd om te piekeren.”

Tegen Muster, in het voorjaar zes weken de nummer één van de wereld, wisselde hij subliem serve-and-volleyspel af met onbegrijpelijke missers. De eerste set won Krajicek nog in de tiebreak door een dubbel fout en twee missers van Muster (7-4). In de tiebreak van de volgende set kon Muster een vreugdesprongetje maken na twee formidabele returns: 7-5.

In de beslissende set hervond Krajicek zichzelf. Op eigen opslag gaf hij slechts twee punten af. En in de tweede game profiteerde hij van een dubbele fout van Muster. Die voorsprong kwam geen moment meer in gevaar. Met zijn tweeëntwintigste ace maakte Krajicek het karwei geroutineerd af.

Muster sprak na afloop opnieuw de wens uit dat het wereldkampioenschap volgende jaar op een langzamere baan wordt gespeeld. Eerder deze week reageerde de gravelspecialist met dédain op het spel van servicekanonnen als Krajicek en Ivanisevic. “Waarom wordt dit toernooi nooit op een langzame baan gespeeld? Tegen Chang kon ik tennis spelen. Ik kreeg de kans om te rennen en te vechten voor de bal. Tegen lui die voortdurend aces serveren, valt hier niets te beginnen.”

Krajicek vond het maar gezeur. Net als de andere spelers in Hannover tekende hij deze week een petitie om de titelstrijd voortaan op hardcourt te spelen, een ondergrond die geen enkel type speler bevoordeelt. “Maar alleen om af te zijn van het gezeik van spelers die niet goed genoeg kunnen serveren of retourneren.” De baansoort doet er bij een indoortoernooi nauwelijks toe, zei Krajicek. “Het belangrijkste is dat je in een hal geen last hebt van de zon en de wind. Op hardcourt zouden dezelfde vier spelers de halve finale hebben gehaald als nu.”

Becker vierde gisteren zijn 29ste verjaardag met een baaldag. De Duitser wist zich al zeker van een plek bij de beste vier en gunde de overwinningspremie van 100.000 dollar aan invaller Thomas Enqvist: 6-3 en 7-6 (7-1). “Ik kon deze partij niet serieus nemen”, sprak Becker na afloop. “Morgen ga ik weer aan het werk, dan staat er weer wat op het spel.”

Na zijn nederlaag rolden koks een taart de baan op ter grootte van een tuinhuisje en werd Becker toegezongen. De jarige onderging de festiviteiten gelaten. “De taart was goed, de zangeres nog beter. Maar ik vier mijn verjaardag liever thuis.” Krajicek voelde met Becker mee. Hij verbaasde zich over de wijze waarop zijn komende tegenstander in Hannover wordt vereerd. “Zoals de mensen hier over hem praten”, zei Krajicek, “het is net of Elvis weer is opgestaan, Becker is the King.”

    • Arjen Ribbens