'Kosten verkeersleiding moeten omlaag'

DUBLIN, 23 NOV. De Europese vliegtuigmaatschappijen willen dat de Europese Unie de kosten van het vliegverkeer laag houdt. Vooral de kosten van de Europese luchtverkeersleiding moeten omlaag.

De Association of European Airlines (AEA) liet gisteren weten dat het meest kritieke probleem de inefficiëntie van de Europese netwerk van luchtverkeersleiding betreft. De maatschappijen kwamen gisteren in de Ierse hoofdstad Dublin bijeen. Onderwerp van de bijeenkomst was de toekomst van de luchtvaartmaatschappijen nu de Europese liberalisatie van de luchtvaartindustrie zijn voltooiing nadert. Herbert Bammer, voorzitter van de AEA, zei dat een radicale hervorming van de luchtverkeersleiding nodig is. Deze herstructurering zou moeten leiden tot een verenigd Europees systeem voor luchtverkeersleiding.

De inefficiëntie van het huidige systeem kost de Europese luchtvaartmaatschappijen nu jaarlijks circa 3,2 miljard dollar. Vliegtickets zijn daardoor acht procent duurder, zo vertelde Bammer tijdens een persconferentie. (Reuter)