Hollands Dagboek

Jan des Bouvrie (1942) is ontwerper. Na een opleiding aan de Amsterdamse Rietveldacademie werkte hij in de 'Goed-Wonen' winkel van zijn ouders. Daar begon hij zelf meubels te ontwerpen. Jan des Bouvrie geeft leiding aan het interieur-centrum 'Het Arsenaal' in Naarden-Vesting. Hij heeft vier kinderen en woont met zijn vrouw in Naarden. In de Kunsthal in Rotterdam is vanaf vandaag een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.

Woensdag 13 november

Ik werd zoals gewoonlijk om zes uur wakker, en bedacht me op dat moment dat ik mijn werkkamer op het Arsenaal wit wilde hebben. Dat gaat dan zo impulsief (het meubilair wat er nu nog staat is kersenhout), dan wordt alles er in een keer uitgehaald.

Om half negen ben ik naar de zaak gegaan, om de dagelijkse zaken door te nemen. Vervolgens ben ik die dag twee droomhuizen gaan filmen voor TV Woonmagazine. Het eerste huis was een heel mooi huis in Naarden uit 1200. Vroeger was het een klooster, later een verenigingshuis. Het is de huidige bewoners gelukt om de tuin één te maken met het huis. Kortom, prachtig.

Vervolgens naar Giethoorn, waarbij je dan weer ontdekt wat een rust en schoonheid dit dorpje heeft (we onderschatten de schoonheid van Nederland).

's Avonds een ontmoeting met Bruce Willis in verband met opening van Planet Hollywood. Om 22.00 uur was het tijd om naar Hilversum te rijden om daar nog een metamorfose op te nemen.

Donderdag

Zes uur op en tot half negen getekend, daarna naar de zaak om weer de dagelijkse zaken door te nemen en ik zat in mijn splinternieuwe witte kamer. Gelijk een interview gehad over de Kunsthal. Om elf uur een afspraak in Almere, waar ik kleuradvies heb uitgebracht voor een bestaand kantoor, dat een nieuwe uitstraling wilde hebben.

's Middags een afspraak met Kempen en Begeer, om een door ons ontworpen bestek-lijn te presenteren. Iedere keer is het weer spannend of zij dit opnemen in hun assortiment. Ze waren ook dit keer weer zeer enthousiast en de planning is dat die dan ook in september volgend jaar op de markt komt.

Daarna een afspraak over Oud Molen, het gebouw dat achter het Arsenaal ligt. Over twee weken verricht minister De Boer met mij de officiële ondertekening voor de start van de renovatie en ingebruikname daarvan.

Vervolgens nog een interview voor een glossy magazine. Daarin uitgebreid gesproken over mijn nieuwe boek, dat volgend jaar uitkomt. Eind van de dag bespreking gehad met de tekenkamer, waarbij dan alle projecten worden doorgenomen. Om zeven uur mijn laatste bespreking over een huis dat ik ga bouwen. Alle details zijn verder besproken in het restaurant van Paul Fagel.

Vrijdag

Om zes uur op en nagedacht over Oud Molen en plannen uitgewerkt. Om negen uur bespreking gehad met mijn mensen over de indeling in Oud Molen. We willen daar ruimtes creëren waar jonge, talentvolle kunstenaars een kans krijgen te exposeren. Het lijkt nog ver weg, Oud Molen, maar eigenlijk komt de opening in april 1997 steeds dichterbij. Om elf uur bespreking met Paul Fagel over uitbreiding van zijn restaurant en nieuwe ideeën uiteengezet.

's Middags een bespreking met Ten Cate over de nieuwe collectie teakmeubelen, die net uit Indonesië is gekomen. Het is goedgekeurd teakhout, dat moet je tegenwoordig laten keuren voordat je het mag verkopen. Het staat dan ook gelijk in de winkel en het wordt op de opening van mijn overzichtstentoonstelling aanstaande zaterdag gepresenteerd. Aan het eind van de middag nog een interieurbespreking voor een huis in Den Haag. 's Avonds in Rotterdam nog een metamorfose gedraaid. Daarna nog met vrienden in restaurant De Engel gaan eten. Gezellig.

Zaterdag

Om zes uur vroeg wakker. Zou om negen uur gaan tennissen, maar de tennisleraar heeft helaas afgebeld in verband met een tennisarm. Aan het eind van de ochtend met mijn beste vriend naar 'speed en design' geweest. 's Middags nog een afspraak op de zaak voor het inrichten van een boerderij. Zoals gewoonlijk was het weer gezellig druk. Ik vind het dan altijd erg gezellig en loop dan op zo'n dag veel rond in de zaak om inspiratie op te doen en tussen de middag een zalig broodje te eten in de Brasserie. Aan het eind van de middag het verjaardagsfeest van mijn dochter Bo op het Arsenaal. Tevens was er weer de jaarlijkse Sinterklaas-intocht bij het Arsenaal, waar we met z'n allen naar gekeken hebben.

Zondag

Zondag is rustdag, althans dat probeer ik. Van tien uur tot elf uur getennist met vrienden. Daarna koffie gedronken met Monique en de kinderen. Naar de stallen gegaan om de jonge paarden te bekijken en ze te laten trainen. 's Middags kwam mijn oudste dochter Nicole met haar man en kinderen op bezoek. Even later kwam ook mijn oudste zoon en zijn nieuwe vriendin langs. Met z'n allen hebben we 's avonds boerenkool met worst gegeten.

Maandag

Vandaag vroeg op de zaak. Post doorgenomen en daarna een zakelijke bespreking. Om elf uur bespreking gehad met een klant, over de inrichting van zijn huis. 's Middags naar een bespreking op een bouwterrein in Huizen waar ze bezig zijn met de bouw van een hotel. Het terrein ligt prachtig gelegen aan het Gooimeer. Op dit moment hebben ze het hoogste punt al bereikt. Deze bespreking ging over de sfeer van een aantal ruimtes, onder andere restaurant, vergaderzaal en grand café die wij gaan inrichten. 's Middags vielen er twee afspraken uit. Ik heb die middag dan ook alle tijd gehad om met de tekenkamer alle projecten rustig door te kunnen nemen. 's Avonds tijdens een etentje een bespreking gehad met G.J. Dröge over mijn tentoonstelling. Daarna nog naar de Rode Hoed geweest om de ontwerper Henk de Vries te feliciteren met het dertigjarig bestaan van zijn bureau.

Dinsdag 19 november

Groot feest. Mijn dochter Bo is vandaag jarig. Om zes uur was ik al wakker en had een idee voor een nieuw huis met een veranda in gedachten, die ik gelijk ben gaan uittekenen. Tegen zeven uur ging voorzichtig de deur open en kwam Bo nerveus binnen. Ze was uiteraard erg benieuwd naar haar cadeautjes. We hebben een doos gegeven met teken/aquarel en kleurenpotloden. Zij kan fantastisch tekenen, wat ze ziet tekent ze. Om tien uur interview en foto-opname voor de krant. Daarna om elf uur Piet Hein Eek bij mij op bezoek. Hij is de ontwerper van kasten gemaakt van oud hout. We hebben verder gesproken over zijn tentoonstelling die rond de opening van Oud Molen in april 1997 zal gaan plaatsvinden. 's Middags een radio-interview gehad op Radio 2 bij Frits Spits. Erg gezellig. 's Middags een afspraak met een Amerikaanse kunstenaar, die op dit moment in Parijs woont en werkt. Een fantastische man en een groot kunstenaar. Hij is zeer vernieuwend en ik kreeg er een kriebel van in mijn maag op het moment dat ik zijn werk zag. In één woord prachtig. Zijn werk komt dan ook binnenkort in het Arsenaal te hangen. 's Avonds uit eten met de hele familie in verband met de verjaardag van Bo. Ze vond het leuk om Japans te gaan eten 'op zo'n plaat' zoals ze dat zei, dus dat hebben we dan ook gedaan. Tegen half tien waren we thuis, omdat ze de volgende ochtend gewoon weer naar school moest.

    • Jan Des Bouvrie