Hermitage toont meer geroofde meesterwerken

SINT PETERSBURG, 23 NOV. Het Hermitage-museum in Sint Petersburg toont vanaf 3 december opnieuw een groot aantal meesterwerken dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door het Russische Rode Leger uit Duitsland werd meegenomen.

De tentoonstelling met de neutrale naam Master Drawings Revisited: Treasures from Prewar German Collections bevat werken op papier van schilders als Paul Cézanne, Vincent van Gogh, Fransisco Goya en Eugène Delacroix. Net als bij de expositie van vorig jaar met schilderijen van Franse meesters, werd van veel van de nu geëxposeerde werken aangenomen dat ze in de oorlog verloren waren gegaan.

Veel van de aquarellen, tekeningen en gouaches komen oorspronkelijk uit dezelfde privé-collecties als de schilderijen die vorig jaar werden getoond en die vijftig jaar verborgen werden gehouden. Bij de nieuwe tentoonstelling verschijnt, net als bij de vorige, een catalogus uitgegeven door uitgeverij Harry F. Abrams Inc. in New York. Van de catalogus bij de schilderijententoonstelling werden ruim 200.000 exemplaren verkocht. De opbrengst daarvan is naar het armlastige Hermitage-museum gegaan. (AP)